Title Image

İK’nın Dijital Yolculuğu #5 – “Dijital İç İletişim”

İK’nın Dijital Yolculuğu #5 – “Dijital İç İletişim”

 

Çalışanların mutluluğunu ve memnuniyetini sağlayarak ortak bir amaca doğru ilerleyebilmesini sağlayabilmekte etkin iç iletişimin ne denli önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Çalışanlara iletilmek istenen tüm haberler, şirket bilgileri, duyurular, etkinlikler ve daha bir sürü şey artık geleneksek kanalların yanı sıra zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan dijital kanallarla aktarılıyor.

Dijital kanallar sayesinde çalışanlar sadece mesajları alan kişi olmaktan çıkıyor ve karşılıklı etkileşimle birlikte sürece dahil oluyor. Çünkü günümüzde çalışanlar, çalıştıkları kurumda seyirci kalmaktan öte şirketin başarısına ve vizyonuna ortak olmak istiyor. Bu nedenle de iç iletişim hem çalışanın işini daha etkin yapmasını hem de kurumun stratejik hedeflerine katkıda bulunmasını sağlıyor. İç iletişimi sadece çalışan motivasyonunu arttıran bir unsur olarak görmemeli, kurumsal hedeflerinin gerçekleşmesinde önemli bir parça olarak düşünülmeli. Ayrıca etkin bir iletişim kanalı kuran kurumlar kendilerine çalışanları aracılığı ile güçlü bir işveren markası temsilcileri de yetiştiriyor.

 

 

Dijital İç İletişim Araçları

E-mail: En yoğun olarak kullanılan dijital iç iletişim araçlarından ilki olan e-mail popülerliliğini hala korumakta. Hem ucuz hem de hızlı bir iletişim aracı olmasına rağmen iç iletişimi zayıflatma, iletişim kazaları, spam mailler, önemli/önemsiz ayrımı yapılamaması vb. handikaplar da karşımıza çıkmıyor değil…

Intranet: İç iletişimi sağlamak için şirketlerde çok sık kullanılan intranet ile kurum içinde herkesin eriştiği, kullanımı ve  öğrenimi kolay, ortak çalışma için de güçlü bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda çalışanların kurumsal bilgilere ilk ağızdan, en hızlı ve doğru bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Bu nedenle de çalışanlar için etkin bir iletişim aracı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kurumda ortak var olma ve alan değerinin yaratılmasına katkı sağlarken dinamik ve katılımcı öğrenmeye de zemin hazırlıyor.

Mobil Uygulamalar: Mobil teknolojilere yapılan yatırımlarla birlikte şirketlerin  web siteleri, intranetleri ve uygulamaları mobilde artık yer buluyor. Çalışanlar da diledikleri zaman diledikleri yerlerde şirket duyurularına, uygulamalarına, haberlerine vs. bilgilere anlık olarak ulaşabiliyor. Mobil uygulamalar; hızlı, kolay, esnek, kesintisiz ve verimli iç iletişim süreçlerine katkısından ötürü giderek daha çok şirketle buluşuyor.

Digital Signage (Kurumsal TV): Şirketlerin hem merkezlerinde hem de şubelerinde; koridorlarda, asansörlerde, kafeteryasında/yemekhanesinde yer alan TV’ye benzer sistem ile çalışanlara anlık olarak iletmek istenilen tüm mesajlar ses, video, metin, resim, metin, sunum, web, animasyon, grafik vb. içeriklerle çalışanlara aktarılıyor. Led-LCD-Plazma ekranlarına ve kiosk sistemlerine tek bir noktadan yerel veya uzak erişim ile ağ yapısı üzerinden hazırlanan içerikleri istenilen anda yayın gönderiliyor. Bu ekranlarda şirket haberleri, eğitim duyuruları, yemek listesi, çalışan duyuruları vb. bilgiler de hızlı ve etkili bir şekilde çalışanla paylaşılabilir. Maliyet, zaman avantajı ile birlikte kurumlara pozitif imaj ve çekicilik sağlamakta aynı zamanda çalışanlara da anlık bilgilendirmeyi verimli bir şekilde gerçekleştirir.

Kurumsal Blog: Kurum ile çalışan arasındaki iletişimin gelişmesi ve güçlenmesi adına bloglar iyi birer araç. Özellikle kurumun çalışana vermek istediği mesajları direkt olarak paylaşması ve çalışana da söz hakkı verebildiği bir platform olarak tasarlanması önemli. Kurumsal blog aracılığı ile çalışanlar kendilerini değerli hissedecek, birbirlerine tecrübelerini aktarabilecek ve ortak var olma ve ortak yararlanma imkanı sahip olacaklar.

Kurumsal Sosyal Ağlar: Kurumsal sosyal ağları bir bakıma kurum içi Facebook’a benzer bir platform olarak düşünebiliriz. İnteraktif, paylaşım odaklı, çalışan merkezli, işbirlikçi, hızlı, erişilebilir olması gibi birçok artısı ile şirketlerin iç iletişim uygulamaları tercihleri arasında yaygın olarak kullanılıyor.

Sohbet Yazılımları: Sohbet yazılımlarını hem chatbot olarak hem de anlık mesajlaşma uygulamaları olarak düşünebilirsiniz. Çalışanlar ChatBot aracılığı insan kaynakları departmanına soruları iletir ve sordukları soruya en yakın cevabı otomatik olarak alırlar. Anlık mesajlaşma da ise çalışanlar hem birbirleri ile hem de departmanlarla anlık olarak sohbet edip, karşısındaki departman yetkilisinden sormuş oldukları sorulara dair cevapları alabilirler.

 

Keyifli okumalar…

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
Yorum Yok

Bir Yorum Yaz