Başarılı Kariyer İçin Etkin İletişimin Önemi
Pınar Nadir’in www.infopik.com ‘da yazmış olduğu yazıyı ve infografiği sizlerle paylaşmak istedim. İletişim konusunda hepimiz ahkam keseriz fakat etkin iletişim kurmakta çoğumuz da zorlanırız.
İletişim önemli evet; ama öte yandan unutmamak gerekiyor ki, başarıya ulaşmak için gerekli olan iletişimin ne kadar fazla olduğu değil, ne kadar etkin olduğudur. İşte iletişimin ne kadar etkili, iletişimsizliğin de nelere engel olduğunu kanıtlayan beş ayrı faktör…
1. Verim
Çalışanlar elbette açık bir iletişimle beslendikleri bir iş ortamında daha verimli çalışacaklardır.
Şirketlerinin kurum içi iletişim problemi yaşadığını söyleyen çalışanların %34′ü, bu iletişimsizliğin üretkenliklerini tıkadığını söylüyor.
2. Etkin Olma
Her çalışan, iş yerinde fayda sağlayamamaktan ya da yaptığı işle ilgili bir hata yapmaktan korkar. Doğru bir iletişim yolu ile çalışanlar, birlikteliğin olduğu bir çalışma ortamında, işleri kolaylıkla öğrenecek ve her gün şirket için daha etkin hale gelecektir.
Yaptıkları işle alakalı ihtiyaçları olan bir çok bilgiye sahip olmadığını söyleyenlerin oranı %30.
3. Bireysel İlişki
İşverenler ya da üst düzey yöneticiler… Onlara ulaşmak, iletişim kurabilmek genelde zordur. Fakat bunun kolay olduğu gün; yani işverenlerin ve yöneticilerin çalışanlarıyla birebir iletişim gerçekleştirebildikleri bir ortamda, kuşkusuz çalışanlar düşüncelerini paylaşmak konusunda daha rahat olacaklardır. Birlikte inşa edilen bu ilişki ve ortak çalışmanın geri dönüşü de doğal olarak, yeni başarılar olacaktır.
Yöneticilerle iletişim konusunda; %74′ü e-mail, %61′i telefon aracılığıyla görüşme yaptığını, %31′i ise yüz yüze- birebir görüşebildiğini belirtiyor.
4. Fikir Paylaşımı
İş hayatında fikir, bilgi ve beceri paylaşımı oldukça önemli; çünkü bir başka çalışma arkadaşına aktarılan bilginin o kişide yeni fikirlerle beslenerek gelişmesi ve başarı kapılarının aralanması muhtemel. Fakat uzaktan bakılınca kolay gibi görülen bu durum ancak; çalışma arkadaşlarının ortak paydada buluştuğu, bilgi ve becerilerin paylaşılarak birlikte bir başarının hedeflendiği, karşılıklı doğru iletişimin kurulabildiği bir çalışma ortamında mümkün hale gelebilir.
Çalışma arkadaşlarının sahip olduğu bilgi ve becerilere vakıf olduğunu düşünenlerin oranı sadece %7.
5. Saygı
Açık iletişim, şirket içerisinde diğer çalışanlarla ilgili düşülen yanılgılara, edilinilen ön yargılara ve olumsuz düşüncelere engel olabilir. Herkesin birbiriyle iletişim halinde olduğu ve fikirlere, davranışlara karşılıklı saygı duyulduğu bir ortamda çalışmak çok daha rahat ve eğlenceli olacaktır.
Çalışma arkadaşlarına saygı duyanların oranı %52 iken, yöneticilere gelince bu oran %39′a kadar düşüyor. Bunun yanı sıra %29′u çalışma arkadaşlarından bir çok şey öğrendiğini söylerken; yöneticilerinden bu konuda fayda gördüğünü düşünenlerin oranı %19
Kaynak: www.infopik.com
Yazar: Pınar Nadir
Nedim İLERİ
9 Nisan 2012 at 21:55Aydan hanım,
Konu seçiminiz yine mükemmel.
Paylaştığınız için elinize ve emeğinize sağlık.