Neden İşten Çıkış Mülakatı Yapılmalı?
Şirketler işe alımda adaylara mülakat yaparken, çalışanları işten ayrılırken mülakat yapmaktan kaçınıyorlar. Ülkemizde çıkış mülakatı yapan şirketler bu süreci zorunluluk haline getirirken, yurtdışındaki şirketlerde gönüllük esasına dayanmaktadır.
Çıkış mülakatlarının aslında hem işten ayrılan çalışan için hem de şirket için birçok faydası bulunmaktadır. Malesef bunun farkındalığında olan şirket sayısı çok az. İşten ayrılma niyeti, şirketler açısından maliyet getiren ve zaman kaybına yol açan ve aynı zamanda şirketteki çalışma grupları arasındaki sosyal ilişkileri zedeleyen, çalışanların morallerini bozan ayrılma davranışının bir önceki basamağı olması nedeniyle şirketler için oldukça önemli hale gelmiştir. En azından çıkış mülakatları ile işten ayrılma niyeti içerisinde olan diğer çalışanların, bu niyetlerinden vazgeçmeleri için stratejiler uygulanır.
Çıkış mülakatlarının yararları;
– Şirket içinde iyileştirmeler yapılmasına olanak sağlar.
– Çalışan sirkülasyonlarının nedenlerini ortaya koyar.
– İşte ayrılacak çalışanın şirket hakkında olumlu düşünmesine olanak sağlar.
– Ayrılan çalışanın olası dava riskini ortadan kaldırabilir.
– Çalışma koşulları iyileştirilebilir.
– Değişimi teşvik eder.
– Ayrılacak çalışanın yanlış algılamasını sonlandırılabilir.
– Eğitim ve gelişim ihtiyacını ortaya koyar.
– Şirketteki sorunlar daha net görünür.
– Birçok konuda ayrılacak çalışandan bilgi toplanır.
Gökhan Yılmaz
25 Aralık 2011 at 00:13güzel bir konuya temas etmişsiniz Aydan hanım..:)
Haziran sonu itibari ile çalıştığım kurumdan istifa etmiştim ne yalan söyleyeyim müdürüm oralı bile olmadı.Neden çıkıyorsun sorunun nedir diye bir sormadı.Personelin istek ve görüşleride neymiş onlara göre boş işler!
Aydan Çağ
25 Aralık 2011 at 12:04Teşekkür ederim Gökhan Bey. Malesef şirketler işten çıkış mülakatlarının varlığından da, faydalarında da habersiz süreci sonlandırabiliyorlar. Burada İK’cılara çok iş düşüyor.
Gökhan Yılmaz
25 Aralık 2011 at 14:46Haklısınız Aydan hanım,aslında bir çok yerel firmada İK departmanı ya yok yada İK’nın görevini müdürler üstlenmiş durumda.İK konusunda daha çok yol almamız gerekiyor.
Bu boşluğu iş ilanlarında,mülakatlarda,çalışan ve yöneticinin uyumunda,işten çıkarılmada rahatlıkla görebiliyoruz..