Merhaba, Ben Yeniyim…
Yeni çalışma ortamını keşfetmek her zaman güzeldir ama ortam hakkında hiçbir fikrimizin olmaması bazen ürkütebiliyor. İlk işimiz de olsa, iş değiştiriyor olsak da yeni ortama bir yabancılık duyar, tatlı bir heyecanla keşfetmeye çalışırız. Peki, işe seçme ve yerleştirme sürecinin son aşaması olarak konumlandırabileceğimiz oryantasyona gereken önem acaba veriliyor mu? Bazen büyük ölçekli kurumsal şirketlerde bile oryantasyon, başarıyla kurgulanan ve yürütülen bir süreç olarak karşımıza çıkmıyor maalesef. Hatta şirketlerin birçoğu tarafından da ihmal edildiğini söylesek yanlış olmaz. Bir çalışanı işe alırken kılı kırk yararak gösterilen hassasiyet, oryantasyon sürecinde yüzeysel olarak geçiştirildiğinin belki de farkında bile olunmuyor. Bu tutumla da işe yeni alınan çalışanın uçsuz bucaksız bir denizde çırpınarak yüzmesine ya da batmasına göz yumuluyor. Çalışan kişi, merhaba ben burada yeniyim dese de sadece yeni olarak kalıyor.
Araştırmalar Ne Diyor?
- The Wynhurst Group’un 2011 yılında yapmış olduğu araştırmalarda; işten ayrılmaların %22’sinin ilk 45 günde gerçekleştiği saptanmıştır.
- Leadership IQ’nun yapmış olduğu araştırmada; yeni mezunların %46’sının ilk 18 ayda başarısız olduğu gözlemlenmiştir.
- Corning Glass Works’un yapmış olduğu araştırmada; yapılandırılmış bir oryantasyon eğitim programına tabi tutulan yeni çalışanların % 69’unun, oryantasyona tabi tutulmayanlara oranla izleyen 3 yılda şirkette kalma olasılığının daha fazla olduğunu fark edilmiştir.
- Texas Instruments’in yapmış olduğu araştırmada; organizasyon ve işe dikkatli bir biçimde uyumlu hale getirilen çalışanların, uyumlu hale getirilmeyenlere göre tam verimliliğe 2 ay sonra ulaştığı sonucuna varılmıştır.
Hangi Dersler Çıkartılmalı?
Araştırma sonuçları, etkili bir oryantasyon programının önemini gözler önüne seriyor. Gerek işgücü devir oranı gerekse iş performansı üzerindeki etkisiyle, çalışanların hem şirkete hem de işe olan adaptasyon süreçlerini kolaylaştırıyor. Oryantasyonun en önemli etkisi de çalışanın şirkette kendini bir yabancı olarak hissetmesini engellemesi. Ayrıca çalışanın kaygısını giderip gerginliğini de en aza indirerek kendisini ailenin bir parçası olarak hissetmesini sağlıyor. Böylece işe yeni başlayan kişi kendini yabancı gibi hissetmiyor aksine yerinin çoktan hazır olduğunu düşünüyor. Zihninde oluşan olumlu imajla kurum kültürüne daha hızlı adapte olabiliyor. Tüm bunları topladığımızda oryantasyon süreci öncelikle çalışanın ben burada yeniyim ve bu gidişle de hep yeni kalacağım algısını yıkıyor ve işe olan yaklaşımını olumlu olarak değiştiriyor.
Oryantasyon Nasıl Yapılmalı?
- Seçme ve yerleştirme sürecinin bir devamı olarak görülmeli.
- Oryantasyon programının içeriği önceden belirlenmeli.
- Çalışan ayrımı yapmaksızın işe almış olduğu tüm çalışanları programa dahil etmeli.
- Çalışanlara sadece öğrenmesi gereken ve ihtiyacı olacak bilgiler aktarılmalı.
- Uzun süreli bir program olarak tasarlanmalı ve öğrenme çeşitli yöntemlerle ölçülmeli.
Dijital Çağın Nimetleri
Oryantasyon eğitimi oyunlaştırılarak ilgi çekici hale getirilebilir. Böylelikle eğlenerek öğrenme kültürünü de şirkete yerleştirme imkanı da yakalamak mümkün. Gelişen teknoloji ile birlikte oryantasyon sürecini online öğrenme yöntemiyle Intranet sistemine taşınabilir. Böylece süreç hızlandırılır, maliyet avantajıyla da daha etkili, daha hızlı bir oryantasyon süreci sağlanabilir.
E-Oryantasyonun Avantajları
- İş yaşamına başlayan her çalışan için, oldukça eğlenceli, etkileşim içeren program sunulmasına yardımcı olur.
- İşe yeni başlayan bir çalışan, eğitim merkezlerinde ya da merkez binalarda toplanmak zorunda kalmaz.
- Zaman kaybı, yol ve konaklama maliyetleri yaşanmaksızın, yeni işe başlayan çalışanların kuruma adaptasyonlarını hızlandırır.
- Çalışan ilk gün sorularına (kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl) cevap bulur.
- Çalışan memnuniyetini ve çalışan motivasyonunu arttırır.
- Çalışanın zihninde kurumla ilgili olumlu bir imaj oluşur.
- Çalışan bağlılığını artırır.
Not: Ogoo’nun blog sayfasına yazmış olduğum yazıyı sizlerle de paylaşmak isterim. Ekim ayı itibariyle yazmış olduğum yazılar blog sayfalarında yayımlanmaktadır. Yazılarım Dijital İK kategorisinde yer almakta olup, hepsine oradan da ulaşabilirsiniz. Ogoo Blog sayfası için: http://blog.ogoodigital.com/
Keyifli okumalar…
Yorum Yok