Title Image

Yok Daha Neler? Mülakatta Adayın Annesini Aramak Mı?

Yok Daha Neler? Mülakatta Adayın Annesini Aramak Mı?

telefon-mulakati

Geçtiğimiz hafta Hürriyet İK’da bir röportaja denk geldim ve mülakat süreci ile ilgili okuduklarıma inanamadım. Bir firmanın İK Müdürü adayların mülakata gelirken bir kalıpla geldikleri ve bu kalıbı kırıp altındakini görmek istediğinden bahsetmiş. Bu nedenle de mülakat esnasında beğendiği adayın yanında, adayın annesini ya da arkadaşlarını arayıp bilgi alıyormuş. Ne diyeceklerini merak ediyormuş. Asıl amacı adayların maskesini indirmekmiş.

Hatta bir keresinde mülakat esnasında bir adayın annesini aramış, anne önce oğlu için çok iyi demiş ardından da oğlunun parasını savruk harcadığını, eve geç geldiğini ve babası ile olan kavgalarını anlatmış. Ve beğendikleri bir aday olmasına rağmen adayı işe almamışlar. Bazen de adayların küs oldukları birisiyle barışmasını istiyormuş. Ne büyük marifet değil mi? 

Meslektaşlarıma sormak isterim bana oldukça yersiz geldi. Sizler ne düşünüyorsunuz?

Anne tüm iyi niyetiyle, saflığıyla oğlu hakkında hem iyi hem de kötü bir şeyler söylemesi işe alınmamasını sağlayabilir mi? Peki karşındaki çocuğuna toz kondurmayan, çocuğunun 10 numara 5 yıldız gibi gören bir anne olsaydı ve maskeyi anne taksaydı ne olacaktı? Annenin maskesini düşürmek için de annenin komşularını, kaynanasını, eltisini mi arayacağız?

Pes…

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
12 Yorum
  • sibel

    12 Şubat 2016 at 09:17 Cevapla

    şaka gibi ,aynı zamanda çok amatörce bir uygulama Aydan Hanım katılıyorum düşüncelerinize anne oğlunu kendi gözünde çok iyi yerlerde görüp bu şekilde bilgi vermiş olsaydı sanırım işe alırlardı ..peki ya sonrasında bu bilgiyi veren anne hakkında da planları neler bunu da sormak gerekir..

    • Aydan Çağ

      24 Şubat 2016 at 11:17 Cevapla

      Yersiz bir uygulama olduğunu o nedenle söylemek mümkün.

  • Cihan

    14 Şubat 2016 at 11:35 Cevapla

    Ben de ilk gördüğümde pes dedim. Adayın annesi oğlu bir an evvel işe girsin diye oğlunu överse nasıl olacak bu iş? Bir de tabiri caizse bizde bir laf var bilirsiniz, “kuzguna yavrusu şahin görünürmüş” 🙂

    • Aydan Çağ

      24 Şubat 2016 at 11:18 Cevapla

      Kesinlik, ayrıca o kadar bilimsel yöntem varken bu nedir diyorum.

  • Rıza,

    14 Şubat 2016 at 19:03 Cevapla

    Neden ?
    En çok kopyala yapıştır mantığı insan kaynakları alanında oluyor.Nitelikli bir elemanı iş almak veya ondan vazgeçmek bukadar Basit mi.
    Ben Avrupa ortaklı büyük bir firma ile gittiğim bir iş görüşmesini anlatayım.Görüşme başladı,ben yaptığım iş ve görevlerle ilgili sorular beklerken,önünde herşeyin açıkça yazdığı ve daha önceden okunmuş olan cv’ye bakarak yaptığım işleri anlatmamı isteyen bir insan kaynakları yöneticisi.Ben anlatmaya başlarken çok iyi diyen sevgili İK yöneticisi,görüşmenin sonuna doğru hala anlam veremediğim,çok gereksiz bir soru yönelti.”Annenize gitsem ve sizi bana anlatmasını istesem,sizinle alakalı bana söyler? Sizce bu soru benim yapacağım işe ne kadar uygun bir eleman olup olmadığım konusunda,yönetici arkadaşa ne gibi bir fikir vermiş olabilir hala anlamıyorum.

    • Aydan Çağ

      24 Şubat 2016 at 11:24 Cevapla

      Bu soru yine uygun ama adayın yanında ailesini aramak, küs olduğu biriyle barışmasını istemek vs. mantıklı gelmiyor.

  • TURGAY

    15 Şubat 2016 at 09:45 Cevapla

    Bence doğru bir yaklaşım. Adayların belli bir kalıpta gelmesi sözü yerinde tespit olmuş. Adayların perdenin arkasındaki gerçek kişiyi bulmak gerekir. Çalışmaya başladıktan sonraki izlenimlerin daha sonra araştırılması adaylık sürecindeki diğer adayların göz ardı edilmesine sebebiyet vermektedir. Doğru adayın her yönüyle ele alınması ve bu yöntemin sağlıklı veriye ulaşmada en önemli metod olduğuna inanıyorum.

    Deneyeceğim…

    • Aydan Çağ

      24 Şubat 2016 at 11:23 Cevapla

      Maalesef size katılmıyorum, katılmama nedenimi de Şengül Hanım’a yaptığım yorumda da ilettim.

  • Güneş

    19 Şubat 2016 at 11:49 Cevapla

    Ben üniversitede iken ders hocalarımdan birisi çalıştığı bir şirkete işe alım sürecinde mülakatları tamamladıktan sonra şirketin Genel Müdürü ile yemek organize edildiğini ve bu yemekteki tavırların son kararda önemli olduğunu anlatmıştı. Tadına bakmadan tuz atması, masadaki diğer kişilerle iletişimi vb. durumları değerlendirdiklerini söylemişti. Bu bahsettiğim yaklaşık 20 yıl öncesinde gerçekleşmiş bir olay. Günümüzde kişilerin davranış analizleri ve uyumlarını ölçmek için bunca teknik varken ve bu tekniklerin katlanılabilirliği yüksekken neden bu yöntem anlam veremiyorum.

    • Aydan Çağ

      24 Şubat 2016 at 11:20 Cevapla

      Kesinlikle çok haklısınız.

  • Şengül ÖZTÜRK ÇİM

    24 Şubat 2016 at 00:31 Cevapla

    Çok kıymetli yenilikçi deneyimini paylaşmış ETS İK müdürü sayın Zeynep Kırkgoz…klasik referans sürecine ek olabilir…En kısa sürede deneyimlemek istiyorum…

    • Aydan Çağ

      24 Şubat 2016 at 11:22 Cevapla

      Açıkçası bilimsel uzak, yersiz bir uygulama olduğunu söylemek mümkün. Referans kontrolünün de ötesinde adayın yanında birini aramak zaten etik değil. Ayrıca aile içerisinde sorun yaşanmasına da neden olacak bir konudur. Eve geç gelmesiyle, babası ile arası açık olmasıyla performansı arasında nasıl bir bağlantı kurulabilir Bilimden uzak, etik olmayan, saçma sapan bir uygulama.

Bir Yorum Yaz