Yetkinlik Bileşenleri
Yetkinlik; mükemmel performansın elde edilmesinde ayırt edici olan bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlemlenebilir davranışlardır. Dolayısıyla da yetkinliklerin genel olarak üç bileşeni vardır: Bilgi, beceri ve tutum.
Bilgi: Belirli bir alanda sahip olunan bilgi birikimidir. Bir konuda yetkin olabilmek için, ilk olarak o konu hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu da deneyim yoluyla da kazanılabileceği gibi eğitim yoluyla da kazanılabilir.
Beceri: Beceri, yetkinliğin doğal veya tecrübe ile kazanılmış yetenek boyutudur. Bir konu hakkında beceri sahibi olabilmek için o konuda yetenekli olunması gerekmektedir. Sonradan kazanılan becerilerde deneyimin etkisi fazladır.
Tutum: Bireyin belirli bir konuyla ilgili tutumu o konudaki davranışını şekillendirir. Bireyin bir konuda bilgi sahibi olması ve o konuda beceri kazanmış olması yetkinleşmesi için yeterli olmayabilir. Burada gözlenebilir davranışlara dönüştürmek önem kazanmaktadır.
Mevlüt
30 Ocak 2012 at 09:48Peki bu bilgi ve yetkinlikleri serfikalar destklenirse İş başvurularında adaya bir katkısı olur mu?
Aydan Çağ
30 Ocak 2012 at 12:06Mevlüt alacağın her eğitimin tabii ki de gelişimine katkısı olacaktır. Dolayısıyla da yetkinliklerini geliştirmek de senin için artı olacaktır. Bunun illaki sertifika programı ile olması şart değil.