Yeni Mezunların CV’leri
Kariyer portalları üzerinden çıktığım ilanlara gelen başvuruları incelediğimde yeni mezun arkadaşlarımın CV’lerinin çoğunda ortak bir nokta bulunmaktadır. CV’lerinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri ve referanslar dışında bir şey bulunmuyor. Sosyal medya üzerinden benimle iletişime geçen öğrencilerin ve yeni mezunların CV’mizde neler olmalı sorusuna buradan cevap vermeyi düşündüm. Böylelikle de daha geniş kitlelere ulaşmış oluruz.
Öncelikle kendimden örnek vermek istiyorum. Birçok kişi okul biter bitmez CV hazırlama sürecine girerken ben bu sürece üniversite birinci sınıfta başlamıştım. CV’mi dört yıl boyunca da güncelleyerek son haline ulaşmıştım. Yarım sayfayı bile bulmayan CV’im dört yıl sonunda 2-3 sayfalık bir hale girdi. Okul bittiğinde de şimdi nasıl CV hazırlayacağım diye dert etmemiştim. Bunu tüm öğrencilere önerebilirim, aynı zamanda müthiş bir içsel tatmin de yaşıyorsunuz.
Sıra geldi neler yazabiliriz. Kendi CV’imden örnek verirsek:
-Eğitim bilgileri
-Deneyimler (staj)
-Kariyer hedefi
-Yabancı dil bilgisi
-Kulüp çalışmaları
-Yayın, blog, proje çalışmaları, sosyal sorumluluk projeleri, yarışmalar
-Bilgisayar bilgisi
-Sertifikalar
-Yetkinlikler
-Kişisel bilgiler
-Referanslar
Bunlar yazıldığı taktirde bomboş bir CV’niz olmayacaktır. Dolayısıyla da üniversite yıllarını gerçek anlamda dolu dolu yaşamak gerekiyor. Bu sadece eğlence bazında olmamak kaydıyla. Kişisel gelişimimize de önem vererek üniversite geçirdiğimiz yılların daha katma değerli olmasını sağlamalıyız. Yaz aylarında mutlaka gönüllü stajlar yapabilir, kurslara, konferanslara, sertifika programlarına ve yarışmalara katılabilir ve bir sosyal sorumluluk projesi yürütmeye çalışabilirsiniz.
Ercan Düzgün
3 Ağustos 2011 at 18:53Aydan Hanım,
Yetkinlikler ile ilgili daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?
Teşekkürler
Aydan Çağ
3 Ağustos 2011 at 21:57Yetkinlik kısaca kişisel beceri ve yeteneklerdir.
Yetkinliklerle başvurduğunuz pozisyonda yer alan iş tanımlarını yerine getirilmesi için ortaya konulan özelliklerin hangilerinin sizde olduğuna dair bilgi verilmesidir. 3 kategoride yetkinlik vardır. Temel, fonksiyonel ve yönetsel olarak.
Örnek üzerinden gidersek satış pozisyonu için sahip olunması gereken bazı yetkinlikler vardır; mesela ikna kabiliyeti, etkin iletişim, müşteri odaklılık, ilişki kurma vb. Biz satış pozisyonuna başvuruyorsak bunlardan hangilerine sahip olduğumuzu belirtebilirz. Birçok farklı ölçüm tekniği bulunmaktadır. Bir sonraki yazımda bundan bahsediyor olacağım.
nergis
28 Kasım 2015 at 23:10Olumsuz özellikler sorulduğunda ne demeliyiz? (İK alanında iş başvurularında )
cevap için şimdiden teşekkürler….
Pingback:Uşak Üniversitesi Lojistik Kariyer Günü – Çağın İnsan Kaynakları
3 Mart 2016 at 19:53