Title Image

Seçilen Mesleklerin Özel Hayata Etkileri

Seçilen Mesleklerin Özel Hayata Etkileri

              

             

              Meslek seçimi aslında bir bakıma hayatımızın seçimidir. Bana göre de hayatımızda vermiş olduğumuz önemli kararların başında neslek seçimi gelmektedir. Seçmiş olduğumuz meslekler bir bakıma özel hayatımızı da etkilemektedir.  Metin Tarhan  kariyerpoint  sitesinde bu konuyla ilgili oldukça eğlenceli bir yazı kalme almış ve bunu sizlerle paylaşmak istedim:

             Kim olduğumuz, nasıl biri olduğumuz nelere kızdığımız nelerden hoşlandığımız, yaşam tecrübelerimiz yetiştiğimiz ortam ailemiz eşimiz vb. hususların bizleri şekillendirdiği kadar seçtiğimiz mesleklerin hayatımız üzerindeki etkilerinin de yüksek olduğunu düşünüyorum.
İşimiz, kullandığımız kelimelerden, ilişkilerimize kadar bizleri etkilemektedir.

Birlikte bazı mesleklere daha yakından bakalım;

İK

Bir maç sonu Milli Takım Teknik Direktörüne koşarak giden spikeri gördüğünde, İK ‘cının ağzından dökülen kelimeler
‘Fatih Terimle Mülakat yapacaklar bakalım ne diyecek?’

Ya da;
İK’cılar o kadar ilan verirki en çok rastlanan olaylardan biri sevgilisi olmayan veya özel hayatında eksik parçanın peşinden koşanlara İK’cının söylediği ver kriterleri adayı bulalımdır.

Ya da,
En yakın dostunuzla ile sohbet ederken kendinizi onunla mülakat yapıyor bulabilirsiniz.

 

Ya da;
İk’cıyı günlük koşuşturmacanın yorgunluğu ile biten günün sonunda metroya bindiğinde;
Aşırı terliyor musunuz? Baş ağrısı var mı? vb
Kriterlerin sonunda lenf kanseri olabilirsiniz ilanınına her bir kriteri bir durakta okuyup sanki Grup Pazarlama Direktörü alır gibi her kriterde uygun evet deyip bir sonraki durakta diğer kriteri okurken görüp en son kriterin kendisinde olmadığında tüh bu yok dediğini sonra bunun ilan değil, kanserle ilgili ilan olduğunu fark ettiğine şahit olabilirsiniz.

Ya da ;
İK’cıyı işe alım mülakatlarıyla geçirmiş olduğu yoğun bir haftanın sonunda arkadaşlarıyla bir cafede toplandığında ve keyifli sohbetin ortasında masaya sipariş almak için gelen garsona ‘Hoşgeldiniz buyrun sizi şöyle alalım’’ dediğini görebilirsiniz çünkü İK’cımız tüm hafta adayları bu şekilde karşılamıştır.

Çevre Mühendisi

Romantik bir buluşmada olduğunuzu ve denizi seyrettiğinizi düşünün akşam saatleri ve deniz, o anda çevre mühendisi sevgiliniz varsa denizin güzelliğinden ziyade ‘ Aaaaa bak denizde pet şişe bunların doğada kaybolma süreleri ne kadar biliyor musun?’ dediğini duyabilirsiniz.

 

Santral Operatörü

Özel hayatında telefonu iyi günler…… diye açan biri mutlaka ya çağrı merkezinde çalışıyordur ya da santral operatörüdür.

 

Yardımcı personel

Yardımcı personel her şeyi zamanında yapma, belirli saatlerde belirli şeyleri yapma konusunda uzmanlaşıyorlar. Yardımcı personel kendisini dinleyen, titiz bir bir yönetici ile uzun yıllar çalışıyorsa, kendisini dinlemeyen sevgili ya da ailesiyle hareketli saatler yaşayabilir.

 

Yönetici

Görevi gereği çok sayıda personel çalıştıran bir yönetici özel hayatında da aynı uslubu kullandığına şahit olabilirsiniz.

 

Radyoloji Teknisyeni

Tatildesiniz. Bergama’dasınız ve harika M.Ö. kalma bir kilisenin yanından geçerken yanınızdaki kişinin ‘aaa bak radyoloji merkezi dediğine şahit olabilirsiniz’

 

Cem Yılmaz’ın gösterilerindeki kadın doğumcu örneğini hepimiz hatırlarız.

Hemşire iseniz mesleğiniz sosyal çevreniz tarafından hemen kabul görür, çocuğumun iğnesi var? Talepleriyle karşı karşıya kalırsınız.

İK’cı iseniz karşılaşacağınız konulardan bir tanesi ‘Bir yakınım var işe alır mısınız’ olur.

Mimar iseniz daha rahat işiniz kimse bana bir ev yapar mısınız demez.

Ve bir sürü  örnek….

Meslekler iş-özel yaşam dengesini sonuna kadar etkileyen unsurlardan biri değil mi?

 

 

 

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
2 Yorum
  • tuna

    16 Kasım 2011 at 21:37 Cevapla

    Tesadüfen denk geldi siteniz. Ben de sizin gibi blogçuyum. Bu yazının başlığı bende merak uyardırdığı için okudum. Elbette 24 saatlik günümüzün 7 saati uykuda, 8-9 saati iş yerinde geçtiğinden, işimizden etkilenmemiz son derece normal ve kaçınılmaz. Ancak genel itibariyle , verdiğiniz örnekler işini hayat edenlerin, iş dışında ayrı bir hayat geliştirememiş için olanlar için. Genel geçer kural da sizin yazınızda olduğu gibi maalesef.
    İşin hayatlarımızdaki karşılığı hem sosyal statü hem de maddi statüyü ifade etmesinden belki de kaynaklanıyor.
    İyi bloglamalar. Yolunuz düşerse benim siteme de beklerim. Sağlıkla kalın.

  • Aydan Çağ

    17 Kasım 2011 at 13:36 Cevapla

    Merhaba; blogunuzu mutlaka inceleyeceğim. İş hayatı bir şekilde gündelik-özel hayatımızı etkisi altına aldığı bilimsel çalışmalarla da desteklenmiştir. İş hayatı dışında farklı sosyal çevrelere dahil olsanız bile en azından mesleki terminolojiyi sürekli kullanıyorsunuz. Verilen örnekler biraz abartı olabilir ama kendimizi analiz ettiğimizde mutlaka meslekten kaynaklı hareket, davranış kalıpları, sözcük seçimi vb. etkiler kendimizde görebiliriz.

    İyi dileklerimle

Bir Yorum Yaz