Title Image

Sahibinden.com’un İç Dünyasına Keyifli Bir Yolculuk

Sahibinden.com’un İç Dünyasına Keyifli Bir Yolculuk

İşveren markası süreçleri hep ilgimi çekmiştir. İnsan Kaynakları üzerine çalışan, yazan biri olarak ikbloggerlarsirketlerde projesinde yer almak istedim ve eşleştirme sonucunda sahibinden.com’un işveren markası süreçlerini inceleme fırsatını yakaladım. İlgiyle takip ettiğim ve bu süreçlerde nasıl bir yol izlediklerini merak ettiğim sahibinden.com’u, Çalışan Deneyimi Tasarımcısı Elif Hacıhaliloğlu’nun anlatımıyla dinledim. Proje kapsamında işveren markası süreçlerini ele aldık. Dört saat süren bu keyifli süreçte projeye dahil olma isteğimin depreştiğini gördüm. Doğrusu işine aşık biri olarak, sahibinden.com’u yakından tanıma fırsatı karşısında coşkuya kapıldığımı ve heyecanlandığımı da söylemeden geçemeyeceğim.

HEYECANIM KARŞILIKSIZ KALMADI

Ziyaretimiz ofis turuyla başladı. Sahiplex olarak adlandırdıkları ofis iki katlı ve herkes açık ofiste çalışıyor. Burası sadece bir çalışma alanı olarak değil bir yaşam alanı olarak da tasarlanmış. Ofisin tüm çevresinde koşu/yürüyüş parkuru yapılmış ve tam bir tur atıldığında 250 metre tamamlanmış oluyor. İş alanına dolayısıyla işe eğlence katmanın güzel bir yolu. Özellikle de ayakta toplantılar ve telefon konuşmaları için en uygun yerlerden biri olduğunu söylemek mümkün. Bu arada sahiplex’in yeşil ofis olması sebebi ile hem parkurda hem de ofisin diğer alanlarında canlı bitkilere rastlıyoruz. Sıkışık ofis ortamı atmosferinden eser yok. Çalışanın kendini rahat hissetmesi için basit ama etkili bir yöntem bulunmuş. Bana “Vay be!” dedirtmeyi başardılar doğrusu.

Binada; açık alanlar, kafeterya, TV izleme köşesi, Playstation odası, brainstorming odası, spor salonu, soyunma odası ve duşlar, masa tenisi alanı, basketbol sahası, etkinlik ve parti alanları, konferans salonu gibi sayarak bitiremeyeceğim alanlar mevcut. Hatta biz binayı gezerken pilates hocasıyla birlikte kalabalık bir grup pilates dersi alıyordu. İş dışında yapılan aktiviteleri iş ortamına getirerek çalışanların mutluluğunu artırmaları karşısında kısa bir şaşkınlık yaşamadım değil.

Katların her ikisinde de sıcak ve soğuk limitsiz içeceklerin ve otomatların bulunduğu mutfak alanları ile sohbet ve dinlenmek için ayrılmış masa alanlarının olduğu bir bölüm var. Şirkette yeni olanlar ya da diğer departmanlardan insanlarla tanışmak, kaynaşmak isteyenlerin bir nevi toplanma noktası burası. Açık ofis konsepti sosyal alanlara da taşınmış. Bu alanların kapısı da yok girişinde de turnike de… O sırada orada olduğunuzu ya da ne kadar süredir bulunduğunuzu kimse ölçemiyor, daha doğrusu ölçülmüyor, ölçme gereği de duyulmuyor. Zaten süs olarak yapılmadığını ofisi gezerken hissediyorsunuz. Ofis ergonomisi için en öncelikli konu olan sandalyelerden herkeste aynısı var sadece departmanlara bağlı dekorasyon amaçlı özel renkler belirlenmiş. Ayrıca çalışanların masalarını görünce ne denli mutlu olduklarını, eğlenerek iş yaptıklarını, aidiyet duygularının oluştuğunu, evi gibi benimsediklerini görebildim. Oldukça renkli, enerjik dekore edilmiş ve içeride de sıcak bir atmosfer oluşmuş. Çalışanlarını bu denli mutlu etmeye çalışan bir kurumun, işini seven ve işine dört elle sarılan çalışanlara sahip olması da kaçınılmaz.

Ofis hakkında yazdıklarımın gördüklerimin çok azı… Merak edip, ziyaret etmek isterseniz kapıları her zaman sizlere de açık.

BURANIN SAHİBİ SENSİN

Yaklaşık 4 sene önce ofislerini değiştirerek sahiplex’e taşınan sahibinden.com’lular bu güzel ve keyifli ofisin tek başına yeterli olmayacağı her şeyin odağında olan insan faktörü için fiziki ortamdan öteye geçmek gerektiğine inanarak Sahibi Sensin projesine başlamışlar… Tam da bu noktada işveren markasını projelendirmek için doğru bir zaman olduğuna karar verilmiş. Projenin öncesinde memnuniyet ve mutluluk anketleri, fokus grup çalışmaları, birebir görüşmeler sonucunda kapsamlı bir ihtiyaç analizi yapılıyor. Çıktılar üzerine işin iletişim stratejisi kısmına geçiliyor ve Sahibi Sensin projesi böyle başlıyor. Bu başarının, bu hayatın, bu değerlerin, bu geleceğin sahibi kim sorusuyla çalışanların kulaklarına kar suyu kaçırıyorlar sonrasında da “sahibi sensin!” lansmanı ile tüm çalışanları projenin birer sahibi haline getiren hikaye de üç yıl önce böylece doğuyor.

sahibinden.com

 

ŞİRKET KÜLTÜRÜ VE YAŞAM TARZININ HARMANLANMASI

Sahibi sensin çalışanlara sunulan değer önermesi ve bu önermenin altı alt markalar ve hayata dokunan süreçlerle doldurulmuş.. Mottonun sahibinden.com markasıyla aynı düzlemde ilerlemesi için marka mantrasının birbiriyle konuşması sağlanmış. Proje ele alınırken içeride memnuniyet anketleri yapılmış, çalışanlarla fokus grup çalışmaları yapılmış. Yöneticilerle görüşmeler sağlanarak şirket ve çalışan beklentileri belirlenmiş. Tüm bunlar ortak bir noktada toplanarak işveren markası stratejisi ortaya çıkmış.

Sahibi sensin bir üst söylem olarak belirlendikten sonra bu çatı altında dört ana başlık projelendirilmiş; “başarının sahibi sensin, geleceğin sahibi sensin, değerlerin sahibi sensin, hayatın sahibi sensin.“ Şirket kültürü ve değerleri ile de örtüşen bu başlıklar, çalışan değerleriyle birlikte bir yaşam tarzı oluşturmuş.

ÇALIŞAN BİR DEĞERDİR

sahibinden.comsahibinden.com

 

 

 

 

 

 

 

 

BAŞARININ SAHİBİ SENSİN

Sahibinden.com’da elde edilen her başarı çalışanların birer eseri olarak görülüyor. Bu nedenle de çalışanların takdir edilmeyi, kutlamayı hak ettiğinden yola çıkarak “Başarının Sahibi Sensin” denilmiş. Rota performans değerlendirme sistemleri, öneri sistemi, takdir ve ödüllendirme süreçleri bu başlık altında konumlandırılmış.

Rotada çalışanlara “Yol senin, yolculuk senin ve sahibinden.com coğrafyasında yerini bul, hedefini seç, rotanı çiz performansınla bu rotada ilerle!” denmiş. Şirket kültüründe en çok hoşuma giden beşli skalayı (5: Vay be, 4: Beklentiyi aşıyorsun, 3: İyi iş çıkardın, 2: Daha iyisini yapabilirsin, 1: Bu sen değilsin) kendilerine göre uyarlamışlar.

Takdir ve ödüllendirme sisteminde anlık ödüllendirme kültürünün yaygın olduğunu söyleyebilirim. Özellikle bir ödül kazanıldığında ya da bir projenin fazı bittiğinde hem kutlama yapıyorlar hem de proje sahipleri üst yönetim tarafından sahneye davet ediliyor. Böylece hem projelerini anlatıyorlar hem de takdir ediliyorlar. Özetle “Vay Be!” dedirten başarıları birlikte kutlamaktan zevk alıyorlar. Bunlar dışında müşteri memnuniyetin BOA ve kurumsal satışın Steam adında aylık performans ve ödüllendirme sistemleri var. Her ay, Başarının Sahibi Sensin adlı hayali dergide o ayın en başarılı olanları kapak oluyor ve afişleri tüm ofisi süslüyor. Her yıl bir kez yapılan Update etkinliğinde de Yılın En İyileri Ödülleri sahiplerine veriliyor. Teşekkür Köşesi ile de Intranet üzerinden çalışanlar birbirlerine teşekkür etme imkânı yakalıyor. Yani çalışanlar arasında teşekkür etme kültürünü oluşturuyorlar ve böylece insanlar birbirine daha çok yakınlaşmış oluyor. Teşekkür ederken de şirketin temel değerlerini yansıtan tutum ve davranışlar birer ölçüt olarak kullanılıyor. “Saygıda kusur etmeyiz, kibir nedir bilmeyiz!” söylemlerinin hakkını da fazlasıyla veriyorlar.

sahibinden.comsahibinden.com

 

 

 

 

sahibinden.com

 

GELECEĞİN SAHİBİ SENSİN

Çalışanlar, sahibinden.com’u gelecekleri olarak gördüğü ve hayallerine ulaşmalarında doğru fırsatlar sunduğu için “Geleceğin Sahibi Sensin” denilmiş. Eğitim ve gelişim, kariyer, yetenek yönetimi ve sosyal sorumluluk bu başlık altında konumlandırılmış. Yönetsel, teknik, kişisel gelişim ve pek çok konuda çalışanlar hem sınıf ortamında hem de online’da aldıkları eğitimlerle bir araya geliyorlar. Vay be dedirtecek yöneticiler için Liderlik Akademisi’nde yönetsel eğitimler veriliyor. İnternet sektöründe her gün değişen trendleri ve yeni bilgileri takip etmelerini sağlamak için konunun uzmanlarını ağırlıyorlar. Hem yurt içinde hem de yurt dışındaki eğitimlere, seminerlere ve zirvelere katılım sağlanarak teknik eğitimler alınması sağlanıyor. Developer to Developer (D2D) ile tecrübeli çalışanlar eğitim verme konusunda cesaretlendiriliyor. Bilmeyenler bilenlere soruyor ve böylece bilginin paylaşılıp çoğalmasının önü açılıyor.

Sahibinden.com kendi liderlerini yetiştirmeye önem veren firma olarak içeride kendinden söz ettiriyor.

Kampüs Team ile 14 gönüllü iç eğitmen diğer çalışanlara eğitim veriyor. Takım koçluğu ve takım liderliği ile de kariyer ve yedekleme süreçleri oluşturulmuş. Çalışanların, her yeni günü yeni şeyler öğrenmek için güzel bir fırsat olarak görmelerini amaçlayan bir kültürün inşa edildiğini söyleyebiliriz.

Yetenek yönetiminde üniversite öğrencilerine ve potansiyel adaylara ulaşırken şirketin değerlerine uygun yetkinlikler tanımlanmış ve akabinde de değer bazlı mülakat sürecine dönüştürülmüş. İşe alınan çalışanın sahibinden.com yolculuğu başlıyor. Ancak çalışanın bu uçsuz bucaksız denizde kendi kendine çırpınmasına izin vermek istemeyen sahibinden.com kendisine bu yolculukta bir yol arkadaşı oluyor. Oryantasyon sürecinde de buddysi yani rehberi onun yol göstericisi olarak, şirketi ve çalışma ortamını tanıtıyor. Yani yeni işe başlayan bir çalışanın daha ilk günlerinde kendini şirketin bir parçası olarak görmesi sağlanıyor.

Dünyayı Kurtaran Adamlar ve Dünyayı Kurtaran Kadınlar ile belki küçük ama her aya yayılan, sürekliliği olan ve en önemlisi de çalışanlarda sosyal farkındalık oluşturan sosyal sorumluluk projesi hayata geçirilmiş. Doğaya, eğitime, çocuklara, yaşlılara, engellilere ve daha nicelerine katkı sağlayacak projeler çalışanlar tarafından üretiliyor. Kimi zaman da çalışanlar globalde yer alan projelere de dahil oluyorlar.

 

sahibinden.com

 

sahibinden.com

sahibinden.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yakın zamanda aldıkları “Yeşil Ofis Diploması” ile ofis içerisinde bilinçli tüketimi sağlamaya başlamışlar.

 

sahibinden.com

 

DEĞERLERİN SAHİBİ SENSİN

Sahibinden.com’un temel değerleri hem şirket içerisinde hem şirket dışarısında yaşandığı için “Değerlerin Sahibi Sensin” denilmiş.

sahibinden.com

sahibinden.com3

6

5    4

71

 

 

 

 

 

Sarı Kitap ile kurum kültürü ve sahibinden.com’a ait neredeyse her şey şirkete adım atar atmaz çalışana aktarılmaya başlanıyor. Hatta çalışanlar, çalışan destek hattı olarak kullanılan istedestek@sahibinden.com e-mail hesabı üzerinden en geç 24 saat içerisinde Sahiplex’teki yaşama dair sorunlarına cevap bulabiliyorlar. Facebook Kariyer Sayfası, sosyal medya, oryantasyon, Sosyal Intranet, Buddy Team ve değer elçileri, değerli sohbetler atmosferinde bir araya getiriliyor.

sarı kitap

 

HAYATIN SAHİBİ SENSİN

Sahibinden.com’da çalışırken hayata vakit ayrıldığından, çalışanların yaşam kalitesi, mutluluğu ve sağlığı ön planda tutularak “Hayatın Sahibi Sensin” denilmiş. İçerideki yaşam kalitesini ve mutluluğu artıran etkinlikler bu başlık altında hayata geçiyor. Hem şirkette geçirilen vaktin, hayatın kaliteli olması hem de çalışanlar tarafından “sosyalleşen bir şirket” yapısının hissedilmesi hedeflenmiş. Nasıl mı?

Sahiclub ile aylık aktiviteler, etkinlikler düzenleniyor. Sahiband ofis orkestrası hem şirket partilerinde grup olarak çıkıyor hem de kurumsal şirketlerin yer aldığı yarışmalarda sahibinden.com’u temsil ediyor. Refresh ile yılda iki kez yaz partileri yapıyorlar. Birlikte Birlikteyiz adı altında iki ayda bir çalışanların ailelerinin de katılabileceği etkinlikler, seminerler düzenleniyor. Etkili anne bana olma eğitimi, çocuklara kod yazma eğitimi, sinema geceleri bunlardan sadece birkaçı… Yani şirket içerisinde birçok kurumun hayali olan ama çoğu zaman da lafta kalan “aile” hissiyatını yaratmayı gerçek anlamda başarmışlar. Her şeyin ötesinde her etkinliğin sonunda etkinlik anketi yapıyorlar ve geri bildirimleri dikkate alıyorlar.

Yelken takımları var ve şimdiye kadar çeşitli dereceler almışlar. En büyük organizasyonları Update ile her yıl dönem değerlendirmesi yaparak hayallerini ve gelecek hedeflerini konuşuyorlar. Bu yıl Güldür Güldür tadında bir konseptle yapmışlar ve her bir departman birer skeçle kendisini anlatırken profesyonel tiyatro ekibinin yanı sıra çalışanların da katılımıyla sahne deneyimi yaşamışlar.

Hayat Sana Güzel adında bir tür çalışan destek programı geliştirmişler. Bu program içerisinde “kaliteli yaşam, sağlıklı yaşam ve mutlu yaşam” paketleri var. Bu paketle diyetisyen, 7/24 sağlık hattı, yüzyüze psikolojik destek gibi yaşam kalitesini arttıran ve büyük kısmından sadece çalışanın da değil ailesinin de faydalabildiği bir destek programı.


sahibinden.com

sahibinden.com

sahibinden.com

sahibinden.com sahibinden.com

 

sahibinden.com

sahibinden.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İşveren Markası projeleriyle sahibinden.com, Great Place to Work yarışmasında 2015 ve 2016 yıllarında derece sahibi olmuş. 2015 yılında Sahibi Sensin Projesi ile Stevie Ödülleri En İyi İK Ekibi Bronz Ödülü almışlar. Yine 2015 yılında Altın Örümcek En İyi Web Sitesi İK, Secret CV En Yaratıcı İş İlanı ödüllerini almışlar. Ayrıca 2013 yılında; PERYÖN Fark Yaratan Uygulamalar İşveren Markası Finalisti ve Mediacat Felis İç İletişim Kategorisi Başarı Ödülü sahibi olmuşlar.

Bu sonuçlara şaşırdığımı söyleyemem. Size aktaramadığım, sayfamda yer kalmadığı için detaylandıramadığım o kadar fazla başlık, proje, çalışma var ki… Tüm bunların birbirleriyle konuştuğunu, çalışan değer önermesinin İK alt süreçleriyle birebir örtüştüğünü ve aynı zamanda uygulamaların şirketin temel değerleriyle paralellik gösterdiğini söylemek mümkün.

Çalışanlarına bu denli değer veren ve onlara mutlu bir çalışma alanı sunmaya çalışan sahibinden.com’un artık kendine özgü bir kültür oluşturduğu ortada. Zaten memnuniyet ve bağlılık oranları her geçen yıl daha da artıyor. Ama en önemlisi de sahibinden.com dışarıda kendisi hakkında oldukça çok konuşturuyor. Bu da kurdukları sistemin işlediğinin ve başardıklarının açık bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

İşveren Markası’nın sadece bir etkinlik ya da uygulama olarak kalmadığını, tüm İK süreçlerinin aslında etkin bir şekilde çalışmasını sağlayan bir alt yapıyı oluşturabildiklerini, değer veren ve değer katan bir kültür yarattıklarını ve bunu da anbean yaşadıklarını görebiliyorum.

Yolculuğunuzda yolunuz açık olsun…

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com

Bir Yorum Yaz