Title Image

Rekabet ve Kişisel İmaj Yönetimi

Rekabet ve Kişisel İmaj Yönetimi

 

 

 

 

 

 

 

Acımasız rekabet koşulları sadece şirketleri veya pazarda yer bulmaya çalışan yeni ürünleri zorlamıyor. Bu koşullar bireyleri de zorluyor. Ortalamanın dikkat çekmediği, fark yaratmanın her geçen gün daha önem kazandığı bir dönemdeyiz.

 

Birey uzmanlığıyla, değerleriyle, kişisel özellikleriyle rakiplerinden farkını ortaya koymalı ki bireysel marka olma yolculuğunda ilk adımını atmış olsun.

 

Bir ürünün markalaşması ona rekabet dünyasında ne avantajlar sağlayacaksa aynı avantajlar birey için de geçerli olacaktır.

 

Marka olan kişi sektörün aranan, danışılan, en çok tanınan, bilinen, itibar edilen, talep edilen, örnek alınan, yüksek ücret ödenen, ilişkileri, etkisi ve gücüyle gıpta edilen bir profesyonel veya iş adamı olacaktır.

 

Bireysel marka yolculuğu uzun bir yolculuktur. Sabır, tutarlılık ve süreklilik gerektirir.

 

Bu yolculukta ele alınması, üzerinde çalışılması ve yönetilmesi gereken ilk konu kişisel imajımızdır. İmaja birçok kişinin yaklaşımı şekilsel olduğu ve üzerimize sonradan geçirilmiş sahte bir kılıf olduğu yönündedir. Çok yanlış bir düşüncedir. Kişisel imajı iki ayrı bölümde incelemekte fayda vardır.

 

1.İçerik: Yaptığımız işteki uzmanlığımız, bilgi birikimiz ve entelektüel birikimimiz

2.Şekil: Sahip olduğumuz ve yukarıda bahsi geçen içeriği diğerlerine aktarmamıza, paylaşmamıza yardımcı olacak iletişim becerilerimiz, kendimizi etkili şekilde ifade etmemize ve taşımamıza yardımcı olacak özelliklerimizdir. Konuşmamızdan, vücut dilimize,  ses tonumuzdan, uslubumuza, dinleme becerilerimizden, yazmaya, görgü ve nezaketten, görüntümüze, tutumumuza kadar tüm ögeler şekil altında sorgulanabilir.

 

Biri olmadan diğerinin anlamı olmaz.Çok kuvvetli içeriğe sahip kişiler vardır. Şekil de neymiş? Ben bilgimle bu açığımı kapatırım düşüncesiyle hareket ederler oysa ki iletişim becerilerimizle doğru şekilde aktarıldığı zaman bilginin etkisini hissederiz.. Bunun tam tersi de zaman zaman karşılaştığımız bir durumdur. İyi giyimli, etkileyici bir ses tonuna sahip, iletişim becerileri gelişmiş, hitabet sanatını çok iyi bilen, kendisini çok iyi taşıyan ve sunan birisiyle biraz zaman geçirdiğinizde bazen bilgisinin sadece yüzeysel olduğunu ve ne kadar cahil olduğunu anlayabiliriz.

 

Hepimizin bir imajı vardır. Kendimize sormamız gereken soru şudur: Acaba benim imajım olumlu, doğal, samimi ve zeki mi? Hem profesyonel hem sosyal yaşamımda beni başarılı kılıyor mu? Kişisel imajım içinde bulunduğum sektör, çalıştığım kurum, pozisyonum, hedeflerim ve  sosyal yaşamımla tutarlılık içerisinde mi? Bu soruların cevabı evetse siz hem profesyonel hem sosyal yaşamınızda daha çok sevilen, sayılan, güven duyulan ve başkalarına göre daha çabuk başarı merdivenleri çıkan birisisinizdir. Siz çevrenize başarı, kalite ve sorumluluk mesajı veriyorsunuzdur.

 

Kişisel imajımızı bize kazandıran bir hale getirmek için sürekli çalışmamız gerekir. Örnek bir çalışmada neler yapılmalıdır? İşte size cevabı;

 

1.Konumuzda uzmanlaşmalıyız

2.İletişim becerilerilerimizi geliştirmeliyiz.

3..Dilimizi daha doğru ve güzel kullanma ve toplum önünde konuşma konularında kendimizi geliştirmeliyiz. Etkili ve iz bırakan sunumlar yapmalıyız

4.Beden dilimizi sözlerimizle senkronize şekilde kullanmalı. Beden dilimizle olumlu ve  açık mesajlar vermeliyiz.

5.Başkalarının beden dillerini doğru okumaya çalışmalı ve onlarla uyum sağlayabilmek için çaba sarfetmeliyiz.

6.Etkili dinlemeyi öğrenmeliyiz.

7.İnsanlarla empatik bağ kurmalıyız.

8.Her zaman olumlu düşünmeye özen göstermeliyiz.

9.Nezaket kurallarını öğrenmeli ve uygulamalıyız.

10.Kendimizi sunmamıza yarayacak kartvizitlerimizin, kurumumuza ait tüm basılı malzemelerin profesyonelce hazırlanmış olmasına özen göstermeliyiz.

11.Kurumumuza, pozisyonumuza ve hedeflerimize uygun giyinmeliyiz.

12.Her zaman bakımlı ve temiz görünmeliyiz.

13.Bize yakışan, bizi tamamlayan renklerde ve stilde giyinmeli, kıyafetlerimizin vücudumuza uygun olmasına dikkat etmeliyiz.

14. Gelişime ve değişime açık olmalıyız.

15.Ofisimizin, evimizin, kullandığımız araç ve eşyaların görüntüsüne ve bakımına özen göstermeliyiz.

16.Kendimizi sevmeli, değer vermeli ve kendimize güvenmeliyiz.

17.Doğru beslenmeli, spor yapmalı ve sağlığımıza özen göstermeliyiz.
Kişisel imaj yönetiminin kariyer geliştirmede ve sosyal statü sahibi olma konusunda  önemi hiç şüphesiz çok büyüktür. Kişisel imajımızı yönetirken içten dışa uzun bir yolculuğumuz olduğunu unutmamalı ve  sabırla çalışmalıyız.

 

Hepinize yolculuğunuzda başarılar diliyorum.

Özlem Çakır 

İmaj ve İletişim Danışmanı

www.ozlemcakir.com

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
4 Yorum
  • Nedim İLERİ

    23 Mart 2012 at 23:51 Cevapla

    Aydan hanım ve Özlem hanıma çok teşekkürler.
    Elinize,emeğinize sağlık.
    Güzel paylaşımların devam etmesi temennisiyle.

    • Aydan Çağ

      24 Mart 2012 at 09:53 Cevapla

      Nedim Bey çok teşekkür ederim 🙂

      Özlem Hanım sağolsun o yoğunluğunun içinde yazı isteğimi geri çevirmedi ve 24 saat üzerinden geçmeden yazısını paylaştı.

  • sibel ağat

    25 Mart 2012 at 13:29 Cevapla

    Bütün önerileriniz çok değerli teşekkürler.

  • Ersal Eskiköy

    3 Nisan 2012 at 07:44 Cevapla

    Güzel, net, faydalı Paylaşımlarınız için teşekkür ederim

Bir Yorum Yaz