Title Image

People Make The Brand 2019 Ardından…

People Make The Brand 2019 Ardından…

Türkiye’nin en önemli işveren markası konferansı People Make The Brand’in yedincisi Psikolojik Sermaye” teması ile 29 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşti. Psikolojik Sermayenin “İyimserlik, Öz Yeterlilik, Umut ve Yılmazlık” olan 4 alt bileşeni ile konuşmacılar sunumlarını yaptı.

 

Konferansta ilgimi çeken ve mutlaka sizlerle de paylaşmalıyım dediğim içerikleri derlemeye çalıştım. 

Konferansı Z kuşağı olan Doğa açtı ve hepimize seslenişi içimizdeki kahramanı öldürmeyin yeter idi…

 

Evrim Kuran

İlk olarak Japon atasözü olan hayat felsefesini paylaştı: 7 kere düş 8 kere kalk! Başarı için finansal sermaye, entelektüel sermaye derken şimdi psikolojik sermaye ihtiyacımız.

Psikolojik sermayenizi de geliştirmek sizlerin elinde.

Umut: Kaçınma hedefleri yerine yaklaşma hedefleri planlayarak, ritüeller oluşturarak, zihinsel provalar yaparak geliştirilebilir.

Öz Yeterlilik: Çalışanların başarılarına odaklanarak, sosyal modelleme kullanarak, negatif deneyimleri yeniden çerçeveleyerek geliştirilebilir.

Yılmazlık: Çalışanlarla daha şeffaf iletişim kanalları kurarak, yaratıcılık ve iç girişimcilik cesaretlendirilerek, mentorluk sistemleri kurgulayarak geliştirilebilir.

İyimserlik: Dünü hoş görerek, şimdiyi takdir ederek, yarın için fırsatlar arayarak geliştirilebilir.

Evrim Kuran’ın paylaştığı araştırma sonuçları da oldukça ilgi çekiciydi.

  • 2019 Dünya Mutluluk Raporu’na Türkiye 79. sırada iken Olumlu Duygulanım Endeksi’nde ise. sıradayız. 
  • Yarının Yetkinlikleri’ne bakıldığında yönetim, teknoloji ve veri bilimi yetkinliğinde Türkiye’de geride kalan ülkeler arasında kalmış.
  • Türkiye genç işsizlikte Cumhuriyet tarihinin rekoru kılınmış ve geçtiğimiz sene %20,8 iken bu yıl %27,4.
  • Gençlerin %55’i gelecekten umutsuz.
  • 10 çalışandan sadece 2’sinin iş yerinde yakın bir arkadaşı var.
  • Şirketin değerlerinin çalışan deneyimiyle örtüşme oranı %57.

 

Feryal Kalafatoğlu Bozkurt

Kurumları ortak akılla psikolojik sermayeyi geliştirecek bir insiyatife davet etti. Amacı güzeldi ama ben konuşmasını biraz heyecansız buldum.

 

Özgür Bolat

Mutluluk ve başarı konuşmasının ana temelini oluşturdu. İnsanı ne mutlu ettiği, temel motivasyon kaynakları, mutluluk odaklı başarı başarı odaklı mutluluk üzerine konuştu. En ilgimi çeken paylaşımı da aşağıda sizle paylaşıyorum.

 

Bileşenler                             Dış Kaynakları                          İç Kaynaklı

Öz Yeterlilik                                  İmaj Odaklı                                   Gelişim Odaklı

Yılmazlık                                        Hırslı                                              Azimli

İyimserlik                                     Düşük Öngörülü                            Yüksek Öngörülü

Umut                                               Kaygı                                              Heyecan

 

Mutsuzluğun bir kriz olmasını istemiyorsak psikolojik sermayenin mutlaka duygusal sermaye kavramının içerisine yerleşmesi gerekiyor. Duygusal sermeye ile destekleyerek daha anlamlı hala getirebiliriz. İç kaynaklı insan der ki: Ben ben olduğum için değerliyim. Bu nedenle psikolojik sermeye sahip olduktan sonra bunu da duygusal sermaye tamamladıktan sonra hem başarılı olur, hem mutlu hem de lider olursunuz.

 

Claudia Tattanelli

Yeni çalışma ortamı trendlerinden, Türkiye’deki kuşakların beklentilerinden, sosyal medya kullanımından Universum Türkiye’nin En Çekici İşverenleri 2019 Araştırması’na dair önemli birçok veriyi uluslararası karşılaştırmaları ile paylaştı.

Gençler, şirketlerde en çok profesyonel eğitim ve gelişime önem veriyorlar; kendilerini geliştirirken mutlu olmalarının sırrı ise liderleri tarafından desteklenmeleridir dedi.

 

Tunç Tunavelli

Pozitif psikolojik sermayenin bireyler, liderler ve markalar için olan önemini anlattı. Kişiselleştirmeden, yaşadığımız zorlukları çözülmesi gereken problemler olarak algılarsak farklı boyuttan bakabileceğiz. Fırtına dönemlerinde olumlu tavırlarını koruyan liderlerin, zorluklardan fırsatlar yaratabileceğine değindi. 

 

Renan Tan Tavukçuoğlu

Kendi hayallerinden yola çıkarak yarattığı Puduhepa ve Kız Kardeşleri markasının hikayesini paylaştı. Bir şeyi sadece hayal etmek gerçekleşmesi için yeterli değil, çaba da gerekiyor. Belki hayaller değişebilir ama çabalamaya devam etmek gerekiyor dedi.

 

Gözde Akpınar

Psikolojik sermayenin “umut ve iyimserlik” bileşenini ele almaya çalıştı. İyimserlik her zaman yeterli olmaz. Farkındalıkla desteklenmiş iyimserlik gerekir dedi. Gözde Akpınar’ın da rol model bir kadın olduğunu düşünüyorum, merak ettiyseniz bir araştırın derim.

 

Elif Keser

Hayattaki iniş çıkışları ekseninde “yılmazlık için gereken tavrı” anlattı. Kendi beynimizi, kendi yılmazlığımızı çalıştırarak bir sonraki düşüşün üstesinden daha rahat gelebiliriz dedi. Ve kendi yönteminden bahsetti, aslında hepimizin neredeyse bildiği ve belki uyguladığı b başlıklardı ama yine de sizlerle de paylaşayım. 

  1. Durum değerlendirmesi
  2. Kabullenme ve adaptasyon
  3. Olaylara gerçekçi yaklaşım ve durumun geçici olduğunu anlamak (Optimisim)
  4. Odak noktasını değiştirmek: Neler benim kontrolümde?
  5. Seçenekler: Ne istiyorum? Bu benim için iyi mi?
  6. Yapılacaklar listesi / hareket planı
  7. Destek
  8. Ne öğrendim?

Olaylar karşısında takındığımız tavrın başımıza gelenlerden daha önemli olduğunu ve geçmişi, başkalarının davranışlarını ve kaçınılmazı değiştiremeyeceğimizi ancak olaylar karşısındaki tutumumuzu değiştirebileceğimizi iletti.

 

Dilek Livaneli

Günün en güzel konuşmalarından biriydi 🙂 İnanılmaz bir kadın mutlaka tanışmalı, dinlemeli ama bu kadarı yetmez ondan bir parça kendinize uyarmalısınız… Keşke her mesleğini yapan böyle olsa diyorsunuz içinizden. Buradan ne yazsam ne anlatsam çok az kalır bence araştırın, takip edin.

Eğer umudunuz varsa korkmayın, deniz olmayan yerde umut olmak adına martı olun, diyerek konuşmasının özetinde umutsuzluğu yok saymanın önemine vurgu yaptı. 

 

Önder Abay

Sokak kültürünü ve öteki gençliği paylaştı.  Çünkü onları, onların o dünyasını anlamayı hedeflemiş. Sokak sokakta olmayanlar için romantiktir diyerek aslında sokağa nasıl yabancılaştığımızı, uzaklaştığımızı ama sokakta biriken kitle kültürel olarak da bir şeyler doğurduğunu iletti.

Bu öteki gençlerin özellikleri:

  • Tik Tok’ta en doğal halleri ile yer aldıklarını, instagram gibi kimsenin kasılmadığını.
  • Çok azimliler, yırtmak için bir kapı bulurlarsa sonuna kadar gidebilirler. Bir marka bu gençleri sahiplenirse, onlar o markayı on kat daha sahiplenirler.
  • Son derece gerçekçiler, asla kandıramazsınız.
  • Çerçeveleri çok net.
  • Motive olmaya çok açıklar.
  • Ulaşabildikleri her şeyi fenomen ediyorlar.
  • Bu dünyadan kopmuş olmanın kendi içlerinde belirli bir öfkesi var.
  • Protesto güçleri çok fazla.
  • Bir markayı durdurabilirler de büyütebilirler de.

 

Yusuf Azoz

Kendi kariyer hikayesini anlatırken; geleceği hayal etme veya görselleştirmede, yeni bir işe, göreve, projeye başlarken veri ve içgörünün nasıl hizmet ettiğini, kriz yönetimini paylaştı. Kontrol edemeyeceklerinizle vakit kaybetmeyin. İç sesinizi dinleyin, veri toplayın, analizinizi yapın ve kontrol edebildiklerinizi görselleştirin ve senaryoları belirleyin, kararla ilerleyin dedi.

 

Acar Baltaş

İyi hayatın en iyi belirleyicisi tutumdur. Tutum problemleri fırsata dönüştürmenin anahtarıdır  diyerek psikolojik sermayenin “öz yeterlilik” bileşenine değindi. Çeviklik konusu günümüzde oldukça popüler biliyorsunuz, Acar Baltaş da konuşmasında duygusal çeviklikten, yaşam becerilerinden, iş piyasasının beklentilerinden, hayat başarısından bahsetti.

 

Ve Serdar Turan‘ın yine müthiş sunumu ve paylaşımları ile zirveyi bitirdik.

 

Şimdi sıra geldi EZCÜMLE‘ye…

  • Ancak psikolojik sermayenin dört bileşeni olan umut, öz yeterlilik, yılmazlık ve iyimserlik geliştirilirse yedi kere düşer sekiz kere kalkarız.
  • Psikolojik sermaye duygusal sermaye üzerinde yükselir.
  • Mutluluk endeksinde Türkiye gençleri kendilerini “sıkışmış” olarak tanımlıyorlar.
  • Bazen bir anda, bir günde her şey değişebilir. Adaptasyon önemli.
  • Sistem değişmeleri kolektif çaba gerektirir, bireysel değil. Yani egosistemden ekosisteme geçmeliyiz.
  • İyimserlik her zaman yeterli olmaz. Farkındalıkla desteklenmiş iyimserlik gerekir.
  • Kendi beynimizi, kendi yılmazlığımızı çalıştırarak bir sonraki düşüşün üstesinden daha rahat gelebiliriz.
  • Eğer umudunuz varsa korkmayın, deniz olmayan yerde umut olmak adına martı olun.
  • Sokaktan uzaklaştıkça gerçeklik çizgisinden uzaklaşıyoruz. Öteki gençlik, öteki gençlik diye tarif edilen gençlerin en büyük özelliği kendi kültürlerine bağlı olmaları ama diğer kültürlere de açıklar.

 

 

Keyifli okumalar…

 

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
Yorum Yok

Bir Yorum Yaz