Örgütsel Stres Neden Oluşur ve Nasıl Sonuçlanır?
İş hayatında mutlaka herkesin yaşadığı ve olumlu etkilerinden çok olumsuz etkilere sahip olan örgütsel stresin birçok nedeni bulunmaktadır. Her çalışan zamanının çoğunu iş ortamında geçiriyor ve kendisinden beklenen rolleri ve görevleri yerine getiriyor. Hayatının tüm alanına iş hayatı bir şekilde giriyor. Bu durumda da iş/örgüt ortamından kaynaklanan “örgütsel stres” kavramını ortaya çıkıyor. İşinizle alakalı stres oluşmaya başladığında ise normal faaliyetlerden sapma görülmeye başlanır.
Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- İş yükünün az ya da fazla olması
- İşin monoton ve sıkıcı olması
- Çalışma saatlerinin uzun olması ya da vardiyalı çalışma
- Yükselme ve kariyer olanakları
- Adil olmayan performans değerlendirme
- Ücret yetersizliği
- Gerçekçi olmayan iş tanımları
- Rol belirsizliği
- Rol çatışması
- İş güvencesinin eksikliği
- Fiziksel çalışma koşullarının kötü olması
- Kararlara katılma
- Yetki yetersizliği
- Sorumlulukların verdiği huzursuzluk
- Yöneticilerin teşvik etmemesi
- Liderlik tarzı
- Belirsizlik ve güvensizlik
- Örgütsel iletişim ve etkileşim
- Örgüt iklimi
- Örgüt yapısı
- Zaman baskısı
- Araç ve gereçlerin yetersizliği
- İş ortamında huzursuzluk
- İş ortamında dedikodu yapılması
- Ast – üst veçalışma arkadaşları ile huzursuzluk
- Çalışanlar arasındaki rekabet
- Yetersiz toplumsal destek
Stresin örgütsel sonuçları yüksek derecede zarar verici olabilir. Bunlar: bağlılığın azalması, iş kazalarının artması, tatminsizliğin artması, verimliliğin azalması, işgücü devir oranının artması, işyerinde gerginliğin artması, işe devamsızlığın artması, çalışan şikayetlerinin artması, işbirliğinin azalması, molaların artması, şirket imajının zayıflması şeklinde sonlanabilir.
Bundan da ötesi çalışanların yaşadıkları örgütsel stres; fiziksel (nefes darlığı, kalp hastalıkları, tansiyon hastalıkları, baş ağrısı, yorgunluk, alerji, nefes darlığı, kanser vb.), psikolojik (depresyon, endişe, telaş, tükenmişlik, gerginlik, konuşma bozukluğu vb.) ve davranışsal ( ilaç kullanma, sigara kullanma, iştahsızlık, kaza yapma, uykusuzluk, aşırı yemek yeme vb.) etkiler ortaya çıkartabilir.
Dolayısıyla şirketler çalışanların iş ile yaşadığı stresi en aza indirgemek için çalışma yapmaları gerekmekte, en azından bunu bir an önce fark etmeliler.
Bu konuyu neden ele aldığıma gelince bu aralar çok stresli bir dönem içerisindeyim ve bunun sonuncunda da 2 haftadır yüzümde sivilceler ile dolaşıyorum. Birkaç gündür de yaşadığım kaşıntıdan dolayı cumartesi günü doktora gittim ve meğersem vücudumda stres egzaması oluşmuş. Sizler de fark ediyorsunuz en çok zaman ayırmayı sevdiğim bloguma da zaman ayıramadığım bir dönemin içerisindeyim ve umarım en kısa zamanda bu yaşanan stresi ben de çözebilirim 🙂
Nedim İLERİ
15 Ocak 2013 at 21:01Aydan hanım,
İşin yoğunluğu değildir kanaatimce yorgun hissetmeye neden olan,yönetimsel yetkinliğin yeter düzey olduğu iş alanında işler de neşe içinde akar.İşletmedeki iş görenlerin yüzündeki ifade bir rol modelin en objektif ve net yetkinlik göstergesidir. Farkında olan ve görebilen bir lider bu durumu önemser ve hedeflenen amaçlara ulaşmanın yolunun buradan geçtiğini bilir.Bu konuya verdiği önemin ve değerin karşılığı da katlanarak işletmeye ve dolayısıyla kendisine döner.
Sağlıklı ve başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.