Mobbing Genelgesi
“İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi” başlıklı genelge 19 Mart 2011’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Mobbing ile mücadelede çok önemli olduğu kabul edilen bu genelgenin ardında meğer mobbing mağduru bir kadının mektubu varmış.
Genelgenin çıkış hikayesi ise ilginç. Meğer bu genelgenin arkasında mobbing mağduru bir kadın varmış: Kendisine iş yerinde psikolojik taciz uygulandığı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e mektup yazan bir kadın çalışan.
Kadın çalışan, mektubunda, iş yerinde haksızlığa uğradığını, ayrımcılığa maruz bırakıldığını, küçümsenip, dışlandığını paylaşmış. Dinçer de mektubu okuduktan sonra mobbing genelgesine yönelik hazırlıkların hızlandırılması konusunda bürokratlarına talimat vermiş.
Dinçer, genelgeyi hazırladıklarında mektubun sahibi kadın çalışana ‘bunun için sen vesile oldun’ demek için aradıklarını ama ne yazık ki işten ayrılmış olduğunu öğrendiklerini söylüyor.
Mobbing Genelgesi
1. İşyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğunda olup işverenler çalışanların tacize maruz kalmamaları için gerekli bütün önlemleri alacaktır.
2. Bütün çalışanlar psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek her türlü eylem ve davranışlardan uzak duracaklardır.
3. Toplu iş sözleşmelerine, işyerinde psikolojik taciz vakalarının yaşanmaması için önleyici nitelikte hükümler konulmasına özen gösterilecektir.
4. Psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi, ALO 170 üzerinden psikologlar vasıtasıyla çalışanlara yardım ve destek sağlanacaktır.
5. Çalışanların uğradığı psikolojik taciz olaylarını izlemek, değerlendirmek ve önleyici politikalar üretmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde, Devlet Personel Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tarafların katılımıyla ‘Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu’ kurulacaktır.
6. Denetim elemanları, psikolojik taciz şikayetlerini titizlikle inceleyip en kısa sürede sonuçlandıracaktır.
7. Psikolojik taciz iddialarıyla ilgili yürütülen iş ve işlemlerde kişilerin özel yaşamlarının korunmasına azami özen gösterilecektir.
8. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve sosyal taraflar, işyerlerinde psikolojik tacize yönelik farkındalık yaratmak amacıyla eğitim ve bilgilendirme toplantıları ile seminerler düzenleyeceklerdir.”
Kaynak: www.yenibiris.com
Yorum Yok