Title Image

Kime Göre Esnek Çalışma?

Kime Göre Esnek Çalışma?

Esnek Çalışma

Esnek çalışma özellikle Y kuşağının oldukça ilgisini çeken bir çalışma modeli olduğunu söyleyebiliriz. Esnek çalışma modelleri maalesef işverenler açısından uzun çalışma saatleri olarak algılanıyor. Esnek çalıyoruz diyen işverenden hiç evden de çalışabilirsiniz ya da mesai saatlerinizi kendiniz belirleyebilirsiniz tarzında bir şey duydunuz mu? Duyduysanız da çok şanslısınız. Türk şirketlerinde ağırlıkla haftalık 45 saatten çok daha uzun süre çalışma algılanıyor. Ve maalesef İK’cılarda buna göz yumuyor…

 

PERYÖN’ün çıkarttığı PY Dergisi’nin46. sayısında bu konu ele alınmıştı ama bir türlü yazmak için zaman bulamamıştım.

Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak 5 esnek çalışma şekli kullanılırken toplamda 30 değişik esnek çalışma şekli bulunuyormuş. Açıkçası 30 olduğunu ben de bilmiyordum araştırıyorum şu an. 

1) Kısa Süreli (Part-Time) Çalışma: Günlük çalışma saati 8 saatten az olan çalışma türü. Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde yaygın. Türkiye’de part-time çalışma, öğrencilerin ve genç çalışanların tercih ettiği bir çalışma biçimi olarak daha çok nitelik gerektirmeyen işlerde uygulanıyor. 

2) Bilgisayar Ağı Üzerinden (Network) Çalışma: Bilgi ve iletişim teknolojisinden yararlanarak oluşturulan, sanal ortamda gerçekleştirilen çalışma biçimi. Tele çalışma günümüzde çalışma biçimlerinin en yenisi olmakla beraber esasen geçmişi eskilere kadar giden bir çalışma biçiminin yani evde çalışmanın değişen bir türü. Çalışanlarla iş ortamında yüz yüze kişisel ilişki kurulmayan, salt yeni teknolojileri kullanarak iletişim kurulabilen bir istihdam biçimi.

3) İş Paylaşımı: Tam gün çalışmayı gerektiren bir işin kendi aralarında anlaşan kişiler tarafından yerine getirildiği çalışma biçimi. Sorumluluklar ve iş karşılığında elde edilen ödül ve kazançlar paylaşılıyor. Bir tür part-time çalışma.

4) Mobil Çalışma: Belirli bir iş yerine bağlı olmaksızın gerçekleştirilen çalışma biçimi. Bu modelde iş üretimi ağırlıklı olarak evde gerçekleşiyor.

5) Esnek Çalışma Saatleri: Çalışanın, çalışma zamanını ve süresini, işletme yönetiminin öngörüsüyle birlikte dilediği şekilde belirleme olanağını bulduğu bir çalışma düzeni. Gelişmiş batılı ülkelerde en yaygın kullanılan esnek çalışma modeli.

 

PERYÖN üyesi olan şirketlerden örneklere de bu yazı dizisinde yer verilmiş. Onlardan da bahsetmek gerekirse:

 

FNNS: Kasım 2011’den beri esnek çalışma modeli uyguluyorlar. Sadece beyaz yaka yararlanabiliyor. Ay içerisindeki iş gününü 8saat ile çarpıp ayda çalışılması gereken süreyi hesaplıyorlar. Çalışanlar çalışacakları süreyi belirleyerek bu süreyi tamamlıyorlar. Bu süre aşıldığında da yöneticinin de onayıyla fazla mesai ödemesi devreye giriyor. Yalnız tüm gün devamsızlıkta esnek saat uygulanmıyor ama ilerde buna geçme durumları olabilirmiş.

 

Eczacıbaşı Holding: 1 Ocak 2013 itibariyle esnek çalışma saatleri uygulamasına geçilmiş. Çalışan 07:00-09:30 saatleri arasında dilediği bir saatte mesaiye başlayabiliyor ve günlük çalışma süresini tamamlamak koşuluyla 16:30-19:00 arasında mesaisini esnek olarak tamamlıyor. Esnek çalışmaya mümkün olmayan mavi yaka, vardiyalı çalışanlar, saha satış çalışanları dışındaki tüm pozisyonlar yararlanabiliyor.

 

Maersk Denizcilik: Ağustos 2011’den beri esnek çalışma saatlerini uyguluyorlar. Ana çalışma saatleri olan 09:30-16:30 saatleri arasında tüm çalışanların ofiste bulunmaları gerekiyor. 

 

 

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
Yorum Yok

Bir Yorum Yaz