Title Image

Kariyer yolunda karşınıza çıkacak 10 efsane

Kariyer yolunda karşınıza çıkacak 10 efsane

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Kariyerde mutlu olma yolunun dümdüz, basit ve rahat bir yol değil de inişli çıkışlı, tümseklerle, kavislerle dolu bir yolculuk olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Aşağıdaki liste size kariyer yolundaki bazı efsaneleri ve kariyer gerçeklerini anlatıyor.

Efsane 1 – Benim için sadece bir tane mükemmel iş var
Gerçek: Birçok meslek kariyer hedefinizi tatmin edecek potansiyele sahiptir. Bir kere ne istediğinize karar verdikten sonra kriterlerinize uyacak birçok seçenek göreceksiniz. Mesela sağlık alanında uzmanlaşmak istiyorsunuz. Bu alanda seçebileceğiniz birçok meslek var. Hekim, hemşire, terapist, eczacı… Eğer önünüzdeki her seçeneği incelerseniz bu dallar arasında karşılaştırma yapabilir, avantajlarını, dezavantajlarını görebilir ve sizin için en uygun olanını seçebilirsiniz.

Efsane 2 – Branşım kariyerimi belirleyecek
Gerçek: Birçok çalışan, işle ilgili tecrübelerini (yarı zamanlı işler, stajlar) ve kazanılan yetenekleri önemser. Eğer spesifik, teknik bilgi gereken bir alanda (mühendislik gibi) çalışmayı düşünmüyorsanız sizi ilgilendiren, hoşunuza giden herhangi bir alanda çalışabilirsiniz. Branşınız birçok farklı kariyer yolunun önünü açabilir.

Efsane 3 – Hayatım boyunca tek bir kariyerim olacak
Gerçek: Kariyer planı yapmak devam eden bir süreç. Muhtemelen hayatınız boyunca kariyerinizle ilgili sürekli fikir değiştireceksiniz. Bu da normal zaten. Günümüzde işhayatına atılan herhangi biri emekli olana kadar 5-6 farklı işte çalışıyor. İnsanlar değişiyor, iş dünyası da öyle. Çalıştığınız dönem boyunca var olan meslekler daha sonra yok olabiliyor.

Efsane 4 – Sosyal bilimler, beşeri bilimler mezunları iş bulamaz
Gerçek: Sosyal bilimler veya sanatla ilgili alanlar, insanlar arası iletişim de gerektiren alanlardır. Yazmak, araştırmak ve eleştirel düşünce de bunlar arasındadır. Bunlar aktarılabilen beceriler olarak da bilinir. Bir alanda öğrenilir, ancak farklı bölümlerde de kullanılabilir. Mesela sosyal bilimler adı altında kazanılan yetenekler birçok çalışanın ilgisini çeken yeteneklerdir. Bu alanlarda öğrendiklerinizi farklı bir iş yapsanız da kullanabilirsiniz.

Efsane 5 – Öğrencilerin çoğu, üniversiteye girdiklerinde kariyer hedeflerini belirlemişlerdir
Gerçek: Bazı öğrenciler, üniversiteye akıllarında bir kariyer hedefi olarak girebilir. Fakat onlar bile üniversitedeki eğitim hayatları boyunca bu fikri en az birkaç kez değiştirir. İşin aslına bakılırsa üniversiteye kafasında kariyer planı çizmiş bir öğrenci 3-5 kere karar değiştirirken böyle bir hedefi olmayan öğrenciler 1-2 kez fikir değiştiriyor.

Efsane 6 – Eğer yeteri kadar beklersem kader karşıma en doğru kariyeri çıkaracaktır
Gerçek: Hayatınızda kontrolünüz dışında bir şeylerin yaşandığı olduğu bir gerçek. Fakat kendi kaderinizi de belirleyebilirsiniz. Çevrenizdeki kariyerinde sorun yaşayan, mutsuz olan insanlara bakın. Muhtemelen plan program yapmadan bir şeyin içine dahil olmuş insanlardır. Bu kararı kimseye bırakmayın, seçiminizi siz yapın.

Efsane 7 – Görev tanımım konusunda kafam karışık!
Gerçek: İnsanların mesleklerle ilgili bilgisi genelde eksiktir. Bunun yanında önyargılar da vardır. Mesela medya, polisliği suçluları parmaklıklar ardına tıkan heyecanlı bir meslek olarak gösterir. Ama polisler gün içinde daha çok kırtasiye işleriyle uğraşır, trafiği yönlendirir veya mahalledeki tarışmalarla ilgilenir. Kariyer konusunda seçeneklerinizi gözden geçirirken işe bir de bu yandan bakın.

Efsane 8 – Kariyer değerlendirme testleri bana hangi kariyerin doğru olduğunu söyler
Gerçek: Değerlendirme uygulamaları kariyer planlama sürecinde yardımcı olabilir, yol gösterebilir. Test sonuçları birçok etken yüzünden değişik çıkabilir. Bu tür değerlendirme testlerini yaparken dikkatli olun, sadece bu sonuçlara göre hareket etmeyin. Kendi tecrübe ve deneyimlerinizden de faydalanın. Nihayetinde sizin için en iyi olanı yine siz biliyorsunuz.

Efsane 9 – Hangi konuda yeteneğim çoksa onunla ilgili bir iş seçmeliyim
Gerçek: Kariyerinizle ilgili bir tercih yaparken sadece yeteneklerinize göre hareket etmek çok riskli bir davranış. İlgi, değerler ve beceriler de iş ve kariyer seçme yolunda rol oynamalı. Nelerden hoşlanıyorsunuz, neleri yaparken mutlusunuz bunları da düşünün ne ona göre karar verin. Bir işte yetenekli olmanız o işi hayatınız boyunca severek yapacağınız anlamına gelmiyor.

Efsane 10 – İş ararken eleman alımını en çok yapan sektörden başlamalıyım
Gerçek: İş dünyası sürekli değişiyor. İstihdam olanakları, ekonomik koşullar, teknolojik gelişmeler ve işgücü arzına bağlı olarak değişebiliyor. Bu nedenle iş ararken bunları da dikkate almak gerekiyor. İş dünyasında arz-talep dengesi dönemsel olarak değişebiliyor. Mesela bir dönem hemşireler konusunda kıtlık yaşanabiliyor. En büyük açık bu sektörde olabiliyor. Bu durumu baz alan öğrenciler de kariyerlerini bu yönde ilerletmeyi düşünebiliyorlar. Bu tür değişen arz ve talep durumları herhangi bir iş ile ilgili olarak ortaya çıkabiliyor. İş arama trendleri, açığı olan sektörler önemli bilgi kaynakları olabilir ama kariyerinizi seçme konusunda tek faktör olmasın.

Kaynak: Hürriyet İK

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
Yorum Yok

Bir Yorum Yaz