15 Nisan 2011
Kategori:
İş Hayatı
Kadının Çalışma Hayatındaki Yeri
Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri, kadın istihdamının düşük olmasının yanı sıra 1990’dan bu yana sürekli düşmesi. Çalışabilir her 4 kadından 3’ü evde oturuyor. Toplumsal baskının azalmasına, eğitim oranının artmasına, daha geç evlenilmesine ve doğurganlık oranının düşmesine rağmen kadın istihdamı artmıyor.
Kadınların istihdama katılımını engelleyen nedenler
- Eğitimin her kademesinde süren eşitsizlik
- Ekonomik kriz dönemlerinde kadınların öncelikle işten çıkartılması, özellikle kayıtdışı sektörlerde daha düşük ücret almaları.
- İş piyasasında iş ve mesleklerin “kadın işleri”, “erkek işleri” olarak ayrışıp toplumsal kabul görmesinden dolayı, kadınların “geleneksel kadın mesleklerinde” yoğunlaşması, daha düşük statülü ve ücretli işlerde çalışmaya razı olmaları.
- Kadın işgücünün ucuz emek olarak, emek yoğun iş kolları olan tekstil, gıda, hazır giyim, tütün gibi sanayi dallarında yoğunlaşması.
- Tarım sektöründeki kadınların, çoğunlukla ücretsiz aile işçisi olmaları nedeniyle gelir elde edememeleri, sosyal güvenlik kapsamına girmemeleri.
- Kentleşme ve tarımsal istihdamda azalma, kente gelen kadının evde oturması.
- Kentsel alanda eğitim seviyesi düşük kadının işgücüne katılmaması.
- Çalışma yaşamına girebilen kadınların çalışma yaşamlarını kısa sürede bitirmesi, ev ve iş yaşamını uzlaştırma konusunda yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle kariyerde yükselme konusunda tüm potansiyellerini ortaya koymamaları.
- Kadınların aile yaşamlarında çocuk, yaşlı, hasta bakımını üstlenmeleri, bu yükümlülükleri devlet ya da eş ile paylaşamamaları.
Kaynak: Peryön sayı: 33
Yorum Yok