Title Image

İşveren Markası

İşveren Markası

işveren markası

işveren markası

 

Şirketler yeteneklerin, yeteneklerse en iyi olduklarını düşündükleri şirketlerin peşinde… Yetenekler kendilerini geliştirmeye zorlanacakları, farklılıklarının fırsat olarak görüleceği, topluma karşı sorumluluklarını yerine getiren şirketlerde çalışmayı tercih ediyor. Bir şirketin, çalışmak için nasıl bir şirket olduğu algısı “işveren markası” olarak adlandırılıyor.

İşveren markası en basit anlatımla “bir şirketin çalışabilecek en iyi yer olarak algılanması” anlamına geliyor. Kavram ilk olarak 1990’larda gündeme geldi.

İşveren markasının kapsamı son derece geniş. Şirketin itibarı, kültürü, vizyonu, şirket hakkında olumlu-olumsuz tüm haberler, kulaktan kulağa yayılan görüşler, işveren markasının rakipleriyle kıyaslanması, web site ya da e-posta yoluyla yapılan iş başvuruları, mülakatlar, adayın çalışanlarla görüşmesi ve işyerini gezmesi, şirketin ürünlerini, hizmetlerini kullanma, müşteri hizmetlerine başvurmaya kadar uzanan geniş bir liste var.

İki yıldır üniversite öğrencileri arasında “Türkiye’nin En Gözde Şirketleri” araştırmasını gerçekleştiren Realta Danışmanlık CEO’su Ali Ayaz, Türkiye’de şu an işveren marka konumlandırmasında büyük bir boşluk olduğunu ve bunu ilk yapan firmaların çok başarılı olacakalrını ifade etmektedir.

Başarılı işveren markası çalışmaları yaparak “en beğenilen şirketler” arasına giren şirketlerin temel özellikleri “çalışanlarına verdikleri önem”. Yetenekleri elde tutmak için yapılan çalışmaların yanı sıra, yetenekleri bulabilmek için de farklı projelere imza atıyorlar. İşveren markası stratejilerini oluşturmada ve uygulamada ise en büyük görev İK birimlerine ya da İK içinde oluşturulan ekiplere düşüyor.

İnsan kaynakları ve kariyer sitesi monster.com İK’nın işveren markasını nasıl kullandığı ve çalışanların bu iletişim tekniklerine nasıl yanıt verdiğini onaya çıkarmak için bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırma sonuçlarına göre;

– İşveren markası sahipliği pek çok şirkette netleşmemiş, bir strateji belirlenmesinin sorumluluğu birden çok departman arasında paylaşılıyor. Çoğu şirkette İK departmanı işveren markası stratejisinin belirlenmesinde rol bile almıyor.

– Şirketlerin çoğu, şirket çalışanlarını elde tutma meselesi söz konusu olduğunda reaktif olarak bir işveren marka stratejisi izliyorlar.

– İK yöneticilerinin çoğunluğu, şirket çalışanlarının işveren markalarını desteklediklerini düşünseler de, şirketlerini öven ve iş arayanları şirketlerinde çalışmaya teşvik eden çalışanların sayısı çok düşük. Bu da İK yöneticileri için üzerinde durulması ve geliştirilmesi gereken bir konu.

– Çalışanların çoğunluğu, kendi şirketlerinde çalışmakla diğer şirketlerde çalışmak arasında bir fark göremiyor. Maaş, yan menfaatler ve sorumluluklar işten ayrılma kararlarında en önemli faktörler.

– Şirket değerleri, reputasyonu ve şirket kültürü de çok önemli faktörler ancak İK yöneticileri şirket kültürünün  çalışanlar için önemini yeterince vurgulamıyorlar.

– Adayların potansiyel işverenleriyle ilgili ana bilgi kaynaklan o şirketin çalışanları. Bu nedenle şirketler çalışanlarının şirket kültürü, misyonu ve değerleriyle ilgili güncel bilgilere sahip olmaları için çaba sarf etmeliler.

– Şirketler, çalışanlarına düzenli ve tutarlı olarak misyon ve değerlerinin iletişimini yapmalılar. Şirketlerin yarısından çoğu bu konuyla ilgili düzenli toplantılar yaparken, kalanları şirketlerinde çalışmanın yararlarını vurgulamıyor ve çalışanların şirkete yeni elemanlar kazandırmalarını cesaretlendirmiyor.

Güçlü bir işveren markasına sahip olmak mı istiyorsunuz? O zaman şirketinizin insan kaynakları uygulamaları hakkında konuşulmasını sağlayın. Çünkü şirketiniz hakkında ne kadar çok konuşulursa markanız o denli güçlenir.

Türkiye’nin en beğenilen şirketleri (2010 verilerine göre)

1-Turkcell

2-Arçelik

3-Garanti Bankası-Koç Holding

4-Coca-Cola Company

5-Sabancı Holding

6-Eczacıbaşı Topluluğu

7-Unilever

8-Ülker

9-Türkiye İş Bankası-P&G

10-Doğuş Holding

11-Türk Telekom

12-Vestel

13-Borusan Holding

14-Microsoft

15-Toyota

16-Siemens Sanayi

17-BSH

18-Efes Pilsen

19-Akbank

20-Tüpraş

Kaynak: Peryön Sayı: 32; Dünya Gazetesi; Businews; Capital

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
Yorum Yok

Bir Yorum Yaz