Title Image

İş Hayatında Ayrımcılık

İş Hayatında Ayrımcılık

 

 

 

Ayrımcılık,  insanları işe alırken ya da çalıştırırken; ırklarından, renklerinden, cinsiyetlerinden, dinlerinden, politik görüşlerinden, ulusal kökenlerinden, sosyal orjinlerden dolayı tercih etmek, farklı ya da dışlayıcı davranmak suratiyler fırsat eşitliğini zayıflatmak ya da tamamen ortadan kaldırmaktır.

Cinsiyet: Dünyada en sık görülen ayrımcılık türüdür. Kadınlar ciddi ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. İşe alınsalar dahi kadınlar ayrımcılığa işyerinde de maruz kalmaktadırlar. Düşük ücret, sosyal hak, kötü davranış formlarında yansımaktadır.

– Renk: Deri rengi siyah olan Afrikalı, Doğu Asyalı ve Güney Amerikalı insanlar dünyanın hemen her yerinde yüksek işsizlikle mücade etmektedirler.

– Irk ve Ulusal Köken: Daha çok ABD ve sömürgeci ülkelerde görülmektedir. Mesela; ABD’de İngilizce konuşamayan bir İspanyol asıllının, konuşabilenden 34,5 daha az maaş almaktadır. İsrail’de batılı ülkelerden göç eden Yahudilerin, doğu ülkeleriden göç eden Yahudilere karşı ayrımcı davrandıkları belirlenmiştir.

-Din: 11 Eylül 2001 tarihinden sonra başta ABD olmak üzere Hıristiyanlık dininin hakim olduğu ülkelerde Müslümanlara karşı ayrımcılığın iş hayatında ciddi düzeyde arttığı tespit edilmiştir.

– Politik Görüş: Çalışanlara politik görüşlerini değiştirmeleri için baskı, belli politik görüşü olan çalışanlara düşük ücret gibi ayrımcı uygulamalar var olduğu konusunda iddialar bulunmaktadır.

-Sosyal Köken: Kırsal kesimden gelen insanlar bu ayrımcılığa maruz kalabilmektedir. Ülkemizde mezun olunan üniversitelerde sosyal köken yönünden yapılan ayrımcılık bulunmaktadır. Bilgi düzeyine hiç bakılmaksızın birçok üniversite mezunu, işe almada çoğunlukla dışlanmaktadır. Bazı üniversitelerin adları iş ilanlarında açıkça belirtilmektedir.

– Fiziksel Engellilik: Fiziksel engelli insanların istihdamı için hemen her ülkede pozitif ayrımcılığı özendirmekte ya da ülkemiz gibi bazı ülkelerde zorunluluk olarak düzenleyen yasalar mevcuttur. Son yıllarda aşırı kilolu insanlar da fiziksek engelli gibi algılanmakta ve bundan dolayı iş hayatında  dışlandıkları bildirilmektedir.

-Yaş: Genelde gençler ve yaşlılar yaşlarından dolayı iş bulmakta olduça güçlük çekmektedirler. Deneyim eksikliği gençlerin işe alınmamasında ayrımcı davranışlara bir bahane olarak gösterilmektedir. Yaşlılariçinse daha çok fiziksel yetersizlikler, öğrenme güçlükleri gibi nedenler ileri sürülmektedir.

Bunlar dışında birçok ayrımcılık türünden bahsetmek mümkündür. Örneğin; medeni hal, çocuk sayısı ve hatta genetik özelliklerinden dolayı bile insanlar ayrımcılığa maruz kalabilmektedir.

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
8 Yorum
  • M.Duru Can

    20 Haziran 2011 at 19:40 Cevapla

    Bunların içinden sadece Politik Görüş ciddi şekilde ayrışmaya, ötekileştirmeye yol açar. Görüyoruz… Günümüz Türkiye’sinde her ne kadar farklı dine mensup insanlar tu-kaka edilse de, olay yüz yüze olduğu zaman her zaman bir hoşgörü olmuştur. Zira henüz o kadar gaddar değiliz. Politik düşünce için ise zaten bir şey söylemeye gerek dahi yok.
    Selamlar

  • DENİZ

    20 Mart 2012 at 09:24 Cevapla

    İNSANLARDA ÇOK AYIRIM YAPIYOR YAZIK GERÇEKTEN BÖYLE BİR TOPLUMA YAZIKLAR OLSUN BU YAZIYI ONLARI DÜŞÜNDÜKLERİ İÇİN YAZAN KİŞİYE TEŞEKKÜRLER

  • DENİZ

    20 Mart 2012 at 09:26 Cevapla

    BÖYLE İNSANLARI DÜŞÜNENLER DÜŞÜNCELİ OLANLARDA VARMIŞ:)

  • nazar

    15 Nisan 2012 at 08:51 Cevapla

    çok güzel

  • duygu

    15 Nisan 2012 at 08:52 Cevapla

    bok gibi hiç beğenmedim

  • Aydan Çağ

    15 Nisan 2012 at 09:21 Cevapla

    Sevgili X (gerçek adın nedir bilmiyorum, mail adresinde merve_nazar yazıyor ama Merve de olmayabilirsin),Duygu ve Nazar isimleriyle, aynı IP ve aynı mail adresinden sadece isimleri değiştirerek yazmış olduğunuz bu 2 yorumun amacını da keşke bilebilseydim. Nasıl bir ruh halidir ki “çok güzel” yazdıktan sonra 1 dakika arayla “… gibi hiç beğenmedim” yazabiliyorsun.

    En kısa zamanda tutarsızlığından kurtulman ve sağlıklı düşünebilmen dileğiyle.

  • Kardelen

    29 Aralık 2013 at 20:37 Cevapla

    çok iyi bilgiler teşekkürler 🙂

  • Nur

    28 Eylül 2014 at 04:27 Cevapla

    Aydan hanim, Turkiye’de bu ayrimciliklari onlemek icin yapilayn kanun, yonetmelik veya khk varmidir? mesela bir IK ci ise alimda herhangi bir ayrimcilik yaptiginda cezai yaptirimi nedir? Tesekkurler.

Bir Yorum Yaz