İnsan Kaynaklarında Bot (Chat-Bot) Kullanımı
İnsan Kaynakları deyince hala işlemeyen iş süreçleri, yapılan yanlış mülakatlar, performanstaki subjektif değerlendirmeler vs. bizler konuşurken insan kaynakları nereye gidiyor kısmını da kaçırıyoruz belki de… İnsan kaynaklarında buluta yatırımlar, mobil ve giyilebilir teknolojiler, robotik teknolojiler, veri analizleri konuşulurken dün görüyorum ki hala bir yıl önce gündemde olan bir haberin peşindeyiz… En azından bizler yeni şeyler söylemeli, fikir ve teknoloji liderleri olmalıyız mesleğimizde.
Tam bunları düşünürken Sevgili Artemiz Güler’in geçenlerde paylaştığı bu yazısını tekrar okudum ve blogumda da yer vermek istedim. Kendisi İK’da bot kullanımına dair yazı yazan sanırım ilk kişi ve yazının çok daha fazla kişiye ulaşması gerektiğini düşünüyorum.
Keyifli okumalar…
Öncelikle bot nedir, bilmeyenler için bunu anlatmaya çalışayım. Yazılı veya sesli iletişime geçebildiğiniz, belirli bir algoritma ile çalışan, gelişim durumuna göre yanıt veren, öğrenen ve yasal olarak altyapısının izin verdiği ülkelerde satış bile yapabilen yazılımlardır. Chat ve robot kelimelerinden üretildiği için chat-bot veya bot şeklinde kullanılıyor.
İlk kullanım alanları daha çok müşteri hizmetleri ve çağrı merkezleri. Hem Facebook (Messenger üzerinden) hem de Microsoft’un bu alandaki son gelişmeleri izleyerek hamle yaptığı bir yıldı 2016.
Ben de ne olduğunu, hangi alanlarda kullanıldığını geçen yıl şans eseri öğrendim diyebilirim.
Bot nedir ve hangi alanlarda kullanılır diyorsanız, daha fazlası için http://webrazzi.com/2016/04/06/bot-nedir-chat-botlarla-neler-yapilabilir/
İnsan Kaynakları’nda gelecekte (veya çok yakında belki bu yıl, 2017’de) botları nerelerde görebileceğimize fonksiyon bazında bakalım…
İŞE ALIM
Özellikle işgücü devir oranı yüksek pozisyonlarda, belirli bir zaman için yüksek başvuru ve değerlendirme gerektiren alımlarda (örnek; stajyer alımı vb.) ve zor bulunan teknik pozisyonlarda iyi yapılandırılmış sorularla (ve öğrenen yapısıyla) aynı anda, facebook messenger vb. birden fazla platformda aradığınız adayları ön eleme yaparak zaman, maliyet ve olası insani hatalardan arındırılmış olarak değerlendirebilirsiniz.
Bu kanal diğer kullanılan kanallara alternatif değil, gerekirse ön-eleme sonrası yönlendirme amaçlı olarak kullanılmalı ve insan ögesi hiçbir zaman işe alımdan tamamen çıkarılmamalıdır.
Şirketinizin kurumsal https://www.facebook.com/KurumAdi ve/veya hatta kariyer https://www.facebook.com/KurumAdiKariyer&InsanKaynaklari sayfası varsa, buradaki var olan ve yeni takipçilerle iş görüşmesi yaptırabilirsiniz. Güzel mi ?
Niye kullanalım ki diyenler için, kazanımlar: Zaman (7/24 anlık, aynı anda yüzlerce adayla) maliyet (ön eleme için İK uzmanlarının harcadığı alternatif maliyet), objektif değerlendirme (tüm ülkeler, tüm adaylar için farklı dillerde aynı sorular) , adayı süreç hakkında bilgilendirme, aday memnuniyet artışı, işveren markasını güçlendirme, yenilikçi&öncü imaj…
Dünyadan örnek bir uygulama; http://atchub.net/news/chat-bot-interviews-recruiter-recruiter-gets-smitten/
http://talentra.net/blog/79/robotlar-i-gorumelerine-giriyor Bu linkte, robota bot yazılımı yükleyip, görüşme yapıldığı okuyabilirsiniz.
İÇ İLETİŞİM
Çalışanların izin, servis, yemek, sağlık hizmeti v.b. tüm sorularını hiçbir İK çalışanının vaktini almadan yanıtlayabilirsiniz.
Kazanımlar; Hız, maliyet, çalışan memnuniyet artışı, işveren markasını güçlendirme, yenilikçi&öncü imaj…
Dünyadan örnek bir uygulama; http://blogs.intel.com/jobs/2013/05/16/ask-ivy/
BİLGİLENDİRME – GERİ BİLDİRİM ALMA – ANLIK GÖRÜŞ ALMA
Hem çalışanların herhangi bir konu hakkında anlık bilgilendirilmesi, bazen anlık olarak anket/görüş alınabilmesi veya adaylara şirket, ortam, kültür ve olanaklar hakkında bilgilendirme, işe alım süreci hakkında bilgilendirme
Kazanımlar; Hız, çalışan&aday memnuniyet artışı, işveren markasını güçlendirme, yenilikçi&öncü imaj, geribildirim alma, süreç performansı ölçme…
ORYANTASYON
İşe başlayan yeni çalışanın işe başladığı zaman soracağı çok soru vardır. Bazı soruları sormaktan da doğal olarak çekinebilir. Bu uygulama ile gerekirse işe başlamadan ve işe başladıktan sonra sorabileceği tüm soruları bot yardımıyla yanıtlayabilirsiniz.
Kazanımlar; İşgücü devir oranının en yüksek olduğu ilk günler/aylar için daha düşük işgücü devir oranı, çalışan memnuniyet artışı, işveren markasını güçlendirme, yenilikçi&öncü imaj…
Dünyadan örnek bir uygulama; http://www.indianweb2.com/2016/12/16/meet-jinie-indias-first-hr-chatbot-peoplestrong/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
Birey tarafında da yurt dışında iş ilanı gösterme veya yönlendirme şeklinde çalışan botlar var.
Bu yıl İnsan Kaynaklarında bot kullanımı ile ilgili ilk uygulama deneyimlerini yazmayı hayal ediyorum.
Siz neleri hayal ediyorsunuz botlarla ilgili?
Artemiz Güler
Küçük bir not: Artemiz Güler botlarla ilgili özellikle seçme-yerleştirme, iç iletişim ve oryantasyon sürecinde kullanabileceğiniz bir yazılımı, big data ve bütünleşik pazarlama alanındaki iş ortağı ile beraber hayata geçirdi. Dijital İK’ya yatırım yapacak şirketler aslında bir bakıma geleceğin kazananı olma konusunda bir adım öne geçecekler. O nedenle hızlıca adapte olmalılar ve hatta bu teknolojilerin lideri olarak da kendilerini konumlandırsalar hiç fena olmaz 🙂 İlginizi çeker, kazanan tarafta olmak ve toplantı yapmak isterseniz kendisine aşağıdaki kanalların herhangi birinden ulaşabilirsiniz.
http://tr.linkedin.com/in/artemiz
https://twitter.com/#!/artemizguler
https://www.facebook.com/groups/124027604351959/
https://artemizguler.wordpress.com/
Yorum Yok