Hemen İş Ara.com Röportajı
Hemen İş Ara.com’dan Müge Torlak geçtiğimiz ay benimle iletişime geçerek röportaj yapmak istediklerini söyleyince çok sevindim. Bu benim mesleki açıdan ilk röportajım olduğundan dolayı bendeki yeri çok özel ve anlamlı. Buradan tekrar Hemen İş Ara.com’a ve Müge Torlak’a teşekkürlerimi iletiyorum.
Buyrun röportaj :
1-Aydan Hanım öncelikle okuyucularımıza kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
30.03.1986 Adana doğumluyum. Lise öğrenimimi Bilfen Koleji’nde tamamladıktan sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi İşletme Yönetim ve Organizasyon lisans eğitimimi yüksek onur öğrencisi olarak bitirdim. Aynı alanda yüksek lisans eğitimi de şu anda almaktayım. İnsan Kaynakları mesleğine ise 2010 yılında Afyon Aras Kargo Transfer Merkezi’nde İnsan Kaynakları Yönetmen Yardımcılığı pozisyonu ile adım attım. Burada mavi yaka işe alım ve özlük işlerinden sorumluydum. Sonrasında radikal bir kararla 2011 Mart ayında İstanbul’a yerleşerek mesleğime devam etmek istedim. Yeni İnsan İnsan Kaynakları Danışmanlık Şirketinde Seçme ve Yerleştirme Uzmanı olarak çalışmaya başladım. Aynı zamanda 1 yıldır Çağın İnsan Kaynakları blogumda mesleğime ilişkin yazılar yayımlamaktayım.
2-Çalışma alanı olarak neden İnsan Kaynaklarını seçtiniz? Sizi bu alana yönelten faktörler nelerdir?
Üniversite almış olduğun insan kaynakları, örgütsel davranış, örgüt psikolojisi, stratejik yönetim derslerinden sonra bu mesleğin benimle örtüştüğünü fark ettim. Ve aynı zamanda staj yaparak ilgimi çekmeyen alanların da farkına vardım. Kişisel özelliklerimin ve yetkinliklerimin mesleğim ile örtüşüyor olması da bu alanda başarılı ile ilerleyebileceğimi gösterdi. Günümüzde her şeyin ikamesi bulunmakta sadece insanın ikamesi yok, taklit edilmesi imkânsız. Bu denli değerli, kıt ve ikamesiz olan insanı işletmeye yerleştirmek, onun gelişimini sağlanmasına katkıda bulunmak, motivasyonunu sağlamak, kariyer planlamasını yapmak, işletmede kalması için araçlar bulmak vb. süreçlerin olması bu mesleğe yönelmemde etkili olmuştur. Yönetimle çalışanlar arasında köprü görevini üstlenmek ve insanları direkt olarak etkileyebilecek bir pozisyonda çalışıyor olmak benim de motivasyonumu sağlamaktadır.
3-Günümüzde insan kaynaklarının bulunduğu nokta ve şirketler açısından taşıdığı önem üzerine görüşleriniz nelerdir?
Türkiye’de bazı şirketleri saymazsak eğer, yöneticiler ve çalışanlar maalesef insan kaynakları departmanın stratejik bir değer taşıdığını fark etmiyor. Dünya’daki başarılı şirketlere bakıldığında, bu başarının sırrı insan kaynaklarını doğru bir şekilde yönetebilmelerinden ve iyi yorumlayabilmeleriyle doğru orantılı olduğu görülmektedir. İnsan kaynakları departmanının tüm diğer departmanlarla beraber işlemesi gerekmektedir. Bunun en iyi örneği, Dünya’da birçok şirkette insan kaynakları departmanında en üst düzeyde yer alan çalışan, direkt olarak genel müdüre bağlı olarak “İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı” pozisyonunda yer almaktadırlar. Türkiye’de ise bazı büyük şirketleri saymazsak insan kaynakları departmanı işlevini tam anlamıyla yerine getiremiyor. Her şeye rağmen baktığımızda giderek önem kazanan ve gelişen dinamik bir yapı halinde olduğunu görüyoruz.
4-Oryantasyonun, yeni personelin işe alındıktan sonra organizasyonu anlamalarını ve mümkün olduğu kısa sürede üretici bir personel olmalarını sağlamak üzere tasarlanan bir işe alıştırma süreci olduğunu yazınızda belirtmiştiniz. Sizce işletmeler oryantasyon da hangi hususlara dikkat etmelidir?
Oryantasyon eğitimini sadece işe yeni giren çalışanlara değil aynı zamanda departmanını da değiştiren çalışanlara da uygulamak gerekir. Ve bu eğitimin verilirken kapsamı geniş olmalıdır. İşe yeni giren çalışana; firma ve pozisyon ile ilgili bilgiler verilmeli, varsa firmanın tanıtımını içeren broşürler verilmeli, iş tanımı ve işi nasıl yapacakları detaylıca aktarılmalı, şirket gezdirilmeli (departmanlar, yemekhane, toplantı odası, tuvalet, yangın çıkışları vb.), kariyer ve eğitim olanakları, organizasyon yapısı, çalışma saatleri, ücret, yıllık izinler, yan haklar, kılık kıyafet kuraları, vb. her konuda da bilgiler verilmelidir. Doğru şekilde yapılandırılan oryantasyon eğitimi sayesinde işe yeni giren çalışanın; yabancılaşma, endişe duygusu azalacak moral ve motivasyonunu artıracak ve işten ayrılma niyetini azaltacaktır.
5-Adaylar bir iş görüşmesine nasıl hazırlanmalıdır? Onlara ne gibi taktikler verebilirsiniz?
Bu konuyla ilgili söyleyecek çok fazla söz var fakat birkaçını maddeleştirmek istiyorum:
– Görüşeceğiniz firmaya dair bilgi edinin.
– Başvurduğunuz ya da davet edildiğiniz pozisyonu neden istediğinize dair cevaplar hazırlayın.
– Yanınızda fazladan bir özgeçmiş bulundurun.
– Kılık kıyafet temizlik konusuna dikkat edin.
– Her İK’cının sorduğu ve internetten kolaylıkla ulaşabilecekleri olası mülakat sorularına hazırlanıp mülakata katılın.
– Mülakata kesinlikle geç kalmayın.
– Kendinize güvenin.
– Özgeçmişinize hakim olun ve en iyi şekilde özetleyin.
– Pozisyonla örtüşecek güçlü yönlerinizi ortaya çıkararak, bilgi, beceri ve yetkinliklerinin pozisyona uygunluğunu mülakatı yapan kişiye doğru şekilde aktarın.
– Mülakatı yapan kişiye mutlaka soru sorun, çekinmeyin, mülakatı yapan kişiye siz her şeyi zaten cevapladınız demeyin.
– Mülakatı yapan kişiye sizi davet ettiği için mutlaka teşekkür edin.
6-Sizce iş arayan gençlerin dikkat etmesi gereken konular nelerdir? Onlara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Önlerine gelen her ilana başvurmamalılar. Ne istediklerine, hangi işin kendilerini iyi hissettireceğine ve tatmin edeceğine dair karar vermeliler. Yeni mezunların önceliği ücret olmamalı, deneyim kazanmak olmalı.
7-Birçok insan günümüzde oldukça popüler olan sosyal paylaşım sitelerine iş bulabilmek için üye oluyor. İş arayan kişiler sosyal paylaşım platformlarının iş bulma konusunda yardımcı olduğu kanısında. Bu konuda siz neler düşünüyorsunuz?
Dünya’da bunun örnekleri oldukça fazla. Sosyal medya, doğru ve etkin kullanıldığı taktirde sosyal paylaşım siteleri iş bulabilmek için doğru araçtır. Çünkü işverenlerin %75-80’ı sosyal medyayı kullanarak (Linkedin, Twitter, Facebook vb.) adaylar hakkında bilgi sahibi olmaktadırlar. Aynı şekilde firmaların da sosyal paylaşım platformlarında yer alıyor olması adayları da buraya çekiyor. Ve adaylar bu platformlarda, daha nitelikli özgeçmişler de hazırlama imkânına sahip olduğundan ve burada kendi markasını da oluşturabildiğinden dolayı sosyal paylaşım platformlarına ilgi günden güne artıyor.
8-Sizce işletmelerde işe alım süreci nasıl olmalı? Adayların niteliklerini belirlemek için ne tür stratejiler takip edilmelidir?
Öncelikle tüm pozisyonlar için işgücünün belirlenmesi ve norm kadrolarını oluşturmaları gerekmektedir. Bu çalışmadan sonra da var olan iş analizi gözden geçirilerek pozisyonun görev tanımı, sorumlulukları, çalışacak kişide olması gereken nitelikler ve yetkinlikler, ücret ve yan haklar belirlenmelidir. Hangi yollarla aday temini ve seçimi yapılacağına karar verilmelidir. (ilanlar, firmanın veri tabanı, tavsiye, insan kaynakları siteleri, sosyal medya vb.) Sonrasında mülakatın nasıl yürütüleceği, kritik soruların neler olacağı, kaç aşamadan oluşacağı gibi süreç de önceden planlamalıdır. Mülakat esnasında adayların sadece almış olduk eğitime ya da deneyimlerine değil kişilik özelliklerine de dikkat etmek gerekir. Burada kişilik ve/veya mesleki envanterler de kullanılabilir aynı zamanda yetkinlik bazlı mülakatlarla da adayın nitelikleri ortaya çıkarılabilir.
9-Tüm iş arayanların yarıya yakını, internet kullanıcılarının ise 1/4’ü interneti iş arama amacıyla kullanıyor ve bu oran her yıl artmaya devam ediyor. Buradan hareketle İK sitelerinin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
İnsan kaynakları sitelerinin sayı olarak artacağını ve adayların CV’lerini daha esnek şekilde oluşturabilecekleri, standart şablonların olmayacağı alt yapılarla gelecekte var olabileceklerini düşünüyorum. Bunun dışında mülakat robotları sayesinde bazı pozisyonlar için adaylar oturdukları yerden mülakat yapabilecekler ve böylelikle de firmalar zamandan, maliyetten ve lokasyon avantajlarından fayda sağlayabilecekler.
10-Son olarak sektörün yeni İK partalı olan hemenisara.com’ ailesine, bizlere bu alanda daha farklı hizmetler sunabilmemiz için neler önerirsiniz?
Standart CV oluşturma dışında adayların özel şablonlar da oluşturabilecekleri bir alan yaratabilirsiniz. Hem siz hem de adaylar farklılık yaratacaktır. Bunun dışında çalıştığınız firmaların mutlaka adaylara geri dönüş yapmasını sağlayan bir alt yapı oluşturabilirsiniz. Son olarak İK blogunuzda yazıları çeşitlendirerek adaylara daha fazla katma değer sağlayabilirsiniz.
Gökhan Karagöz
5 Kasım 2011 at 18:24Güzel röportaj olmuş…
Aydan Çağ
5 Kasım 2011 at 23:40Çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.