Title Image

Hayır Diyebilme Sanatı – Müthiş Psikoloji

Hayır Diyebilme Sanatı – Müthiş Psikoloji

 

Dilerseniz videoyu da izleyebilirsiniz….

 

HAYIR DİYEBİLME SANATI – MÜTHİŞ PSİKOLOJİ
  • Çay sevmiyorum ama hadi senin için içeyim.
  • Bana hepsi uyar, fark etmez.
  • Canım hiç gelmek istemiyor ama sende yalnız kalma
  • İşim vardı ama sana da şimdi ayıp olmasın…
  • Ben bu tarz film sevmiyorum sen seviyorsan izleyelim.

 

 gibi hayatınızın insanlar tarafından kuşatılmasına eğer izin vermek istemiyorsanız bu kitap tam sizlik.

 

 

Aman kimse kırılmasın, ayıp olmasın, tepki almayım, küsmesin, benimle ilişkisini bitirmesin diye diye hep evet mi demek zorunda kalıyorsun. Hayır demek kimi zaman zor gelebilir ama hayır diyemedikçe kendinizi çıkmaza sokuyorsunuz… Alıştıkça bunu hayır demek gün geçtikçe zorlaşacaktır. Korkmayın ilişkileriniz zarar görmeyeceği gibi size duyulan saygı da artacaktır. Düşünsenize hep evet diyen biri olursanız size sormadan sizin yerinize de karar vermeye başlayacak insanlar.

 

 

Hayır Diyebilme Sanatı kitabı burada size yol gösteriyor… Buna dur diyebilmek için kendi hayatınızı yaşamak kendinizi dinlemek kendiniz olabilmek adına şiddetle kitabı önereceğim.  Kontrol aslında bizde… Hayır demek zor gibi gözükse de her hayır demediğimiz an mutsuzluğa bir adım daha yaklaşmış olacağız.

 

 

Kitapta öğrendiklerimizi hayatta uygulamak en başta zor gözükse de bir yerden başlamak gerekiyor aslında değil mi? Hayır diyebilmek kendimize duyduğumuz saygı olmakla birlikte gücün bizde olduğunu asla atlamayalım. Sınırlarımızın aşılmasına izin vermemeliyiz. Hayır derken kibar ve dürüst olmak oldukça önemli. Ve korkmanıza gerek yok sizi kimse yok saymayacak ya da sizden vazgeçmeyecek hayır dediğiniz için.

 

İlk olarak önceliklerinizi doğru sıralamalısınız. Sizin öncelikleriniz önemli olanı belirlemelisiniz. Akabinde ideal sınırınızı bulmalısınız.Neden hayır diyorsunuz, gerçekten başka önceliğiniz mi var canınız mı istemiyor yoksa birine haddini bildirmek için mi? Burada hayır deme amacınız önemli. Son olarak da tutarlı olmalısınız. Hayır diyorsanız onu evete çevirmemelisiniz. Yarattığınız algı değişken olacaktır. Ve nasıl olsa ikna ederim hayır dese bile birazdan evet der algısı yaratmamalısınız.

 

 

Etkili hayır için mesela kitapta bir örnek vardı. Hayır gelemem, çok üzgünüm dediğinizde suçluluk hissettiğinizi karşı tarafa iletiyorsunuz. Aslında gitmeniz gerekli olduğu halde gidemiyor gibi oluyorsunuz. Ve karşı tarafı da haklı çıkarmış oluyorsunuz farkında olmadan. Etkili bir hayırın içerisinde suçluluk, endişe, korku olmamalı. Gelemem, çünkü benim şöyle şöyle başka planım var dediğinizde tereddütsüz, kaygısız, kararlı, suçluluk hissi barındırmayan bir hayır demiş oluyorsunuz. Ya da gelemiyorum ama acaba şunla mı gitsen onu mu arasan gibi çözüm arayışına da girmeniz doğru bir yaklaşım değil. Etkili bir hayır da size ait olmayan yüklerin altına gönüllü girmemeniz gerekliliğidir. Karşı tarafı memnun etmeye, çözüm üretmeye çalıştığınızda yine farkında olmadan suçluluk hissi yaşadığınızı hissettirirsiniz.

 

 

Kitapta hayır diyememenin yan etkilerinden bahsedilmiş.

  1. İstemediğiniz şeyleri yaparak zaman kaybedersiniz.
  2. Enerjiniz gereksiz alanlarda tükenir.
  3. Özsaygınızı yitirmeye başlarsınız.
  4. Kendi elinizle kişisel sınırlarınızı ihlal etmeye başlarsınız.
  5. İletişim becerileriniz körelir.
  6. Kaygılı bir duruma hapsolursunuz.
  7. Gerçek bir yaşamdan uzaklaşırsınız.
  8. Kendiniz ile kurduğunuz samimiyet sarsılır ve kendinize yabancılaşırsınız.

 

Hayır Diyebilme Sanatı kitabında geçen bir söz vardı çok hoşuma gitmişti. Daha çok sevilmek için evet diyenler sonunda yalnız kalırlar. Sevilmeme, kaybetme, reddedilme korkunuzu bir kenara bırakmalısınız. Suçluluk, eleştirilme, yalnız bırakılma, terk edilme, vicdan azabı, korku, utanma, öfke hissediyorsanız hayır dediğinizde hala sorun devam ediyor demektir. Bencil olmayacaksınız, kötü bir insan olmayacaksınız korkmayın.

 

 

Kitapta detaylıca kimlerin hayır diyemeyeceğini de anlatıyor. Madde madde üzerinden geçersem:

  • Sınırlarını koruyamayanlar
  • Değersiz hissedenler
  • Özsaygısı olmayanlar
  • İçindeki iyi insanı kaybetmek istemeyenler
  • Korku ve kaygı dolu olanlar
  • Sevilme kaygısı yaşayanlar

 

Ayrıca kitapta ne tür insanlara hayır demenin daha zor olduğunu da anlatılıyor. Bunlar: Kibarlar, duygusallar, emrivakiciler, muhtaçlar, gücünü kullananlar, manipülatörler, ısrarcılar, denetleyiciler.

 

 

Burada aslına bakarsanız bir zorbalık türü ile de karşı karşıya kalınıyor. Ve siz hayır demedikçe kendinize ve etrafınıza oldukça öfkeleniyorsunuz bu daha da zararlı değil mi? O nedenle özgür olun ve bir şeyi neden istemediğinizi gerekçesi ile bahane üretmeden dürüstçe söylemeye çalışın. Kitapta da bahsettiği üzere oyalamayın, üzerine yatmayın, yalan söylemeyin, kararınıza sahip çıkın, duruma göre yeni bir takvim ya da alternatif belirleyin.

Keyifli okumalar ve seyirler

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
Yorum Yok

Bir Yorum Yaz