DİP – Seth Godin
” Yanlış olandan vazgeçin
Doğru olanda ısrar edin.
Ya birini ya da diğerini yapacak cesareti gösterin.”
Seth Godin’in Dip kitabı uzun zamandır okumayı planladığımın kitaplardan biriydi ve geçtimiz ay kitap elime ulaşınca okuyabildim. Kitap stoklarda kalmadığı için ve sanırım yeni basımı olmadığından temin etmek zor.
Kitapta aslında birçok nokta üzerinde duruluyor. Ben birkaçından bahsediyor olacağım;
– Dünyanın en iyisi olun: “Yaptığınız işte en iyisi olun” aslında vurgulanmak istenen bu. Dünyayı aslında kendi dünyanız, iş çevreniz, pozisyonunuz vb. şekilde düşünülmelisiniz.
– Bir işe başladığınızda çoğunlukla dip ile karşılaşırsınız. Başarılı insanlar dipten rahatlıkla çıkar ve yollarına devam ederler. Dipten başarıyla sıçrayanlar o kadar azdır ki bu da sizi değerli kılar. Herkes bir işe başlar, büyük heyecanlar duyar fakat dibe yaklaşınca ya da içine sürüklendiğinde o anda vazgeçebilir. Dip o yüzden başarının gerçekleştiği yerdir. Ya bırakın ya da sıradışı bir şeyler yapın kitapta vurgulanan ana konulardan biri.
– Bir işte eğer çıkmaz sokağı (kör uçlu işler) öngörüyorsanız bir an önce ordan uzaklaşmanız gerektiği çünkü sizin başka bir şeyler yapmaktan alıkoyacağı üzerinde durulmuş.
– Dünyanın en iyisi olmamayı başaramamızın nedenleri arasında; zaman tükenmesi, para tükenmesi, korkaklık, ciddiye almama, şevki kaybetme ve sıradanlığı seçme, kısa vadeye odaklanma, dünyanın en iyisi olmak için yanlış şeyi seçmek yer almakta ve bunlardan dolayı da vazgeçersiniz.
-İK ile ilgili olarak kitapta iş arayanlarında dibe düştüğünden ve İK departmanlarının dibi desteklendiğinden bahsetmiş. Bir sürü güçlük çıkarttığımızı (CV istemek, takım elbise giyilmesini istemek gibi) onca insan arasından işi hakikaten kimin ciddiye aldığını gözlemleme işlemini dipte gerçekleştirdiğimizi söylemiş.
– Vazgeçmenin başarısız olmakla aynı şey olmadığını, bilinçli bir karar olduğunu ve vazgeçmenin akıllıca bir seçim olduğunu, başarısızlıktan kaçınmanın bir yolu olduğu belirtiliyor.
– “Asla vazgeçme” kadar berbat bir tavsiye yoktur kitapta ilgimi çeken bir diğer cümleydi. Bunun yerine ise “Uzun vadede büyük potansiyel olan bir şeyi, sırf anlık strese dayanamadığınız için asla bırakmayın” bakış açısı tavsiye edilmiş.
“Tüm başarılarımız aynıdır. Tüm başarısızlıklarımız da.
Kayda değer bir şey yaptıysak başarmışızdır.
Çok erken pes ettiysek başarısız olmuşuzdur.
Yaptığımız şeyde dünyanın en iyisi olduğumuzda başarmışızdır.
Bırakma cesareti göstermediğimiz görevlerle paramparça olduysak başarısız olmuşuzdur.”
berna küçükaykanat
11 Ocak 2012 at 17:21güzel bir kitaba benziyor..
Aydan Çağ
12 Ocak 2012 at 01:41Kesinlikle temin edebilirsen muhakkak okumalısın.
Mevlüt
12 Ocak 2012 at 08:47En kısa zamanda kitbaı temin edip okumaya çalısacam..
Gökhan Yilmaz
12 Ocak 2012 at 11:35Aydan hanım size katılıyorum bende okudum tavsiye edilebilecek kitaplardan biri….:)
Emre BAHADIR
18 Ocak 2012 at 10:34Merhaba,
Kitabın temini konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Aydan Çağ
18 Ocak 2012 at 11:48Emre Bey kitabı bende okumak için bir süreliğine temin edebildim ve okuduktan sonra iade ettim. Ama sizin için tekrar araştıracağım.