Bir İş Görüşmesinin Analizi
Bir iş görüşmesine davet edildiyseniz işe alınma yolunda önemli bir yol katetmişsiniz diyebilirim. Bir dünya başvuru arasında sıyrılıp görüşmeye çağrıldıysanız bundan sonraki süreci bir bakıma aday yönetiyor demektir. Ama öyle anlar, vakalarla karşılaşıyoruz ki, aday resmen bangır bangır beni işe almayın diyor! İş görüşmesinde arkadaşlar ipler sizin elinizde, önemli olan bunun farkına varmak ve hazırlıklı olmaktır.
İş görüşmesine davet edildiniz, şimdi neler yapmalısınız?
1) Şirketi çok iyi araştırın: Böylelikle şirkete ve pozisyona olan ilginizi de görüşme esnasında aktarabilirsiniz. Şirketin tarihçesi, üst yönetimi, sektörel bilgi, büyüme hızı, ürün ve hizmetleri, değerleri, şirketle ilgili haberler, röportajlar, bültenler vs. hepsine internetten çok kolay ulaşabilirsiniz.
2) İş tanımı: Yeteneklerinin, deneyimlerinin, yetkinliklerinin iş tanımına uyup uymadığını önemli noktalardan biridir. Bu işe gerçekten uygun olup olmadığını, seni mutlu edip etmeyeceğine karar vermek gerekiyor.
3) Kurumsal duruş: Profesyonel bir görünüş için takım elbise giyebilirsiniz, daha doğrusu günlük kıyafetlerle ya da abartı kıyafetlerle görüşmeye gelinmemelidir. Kılık kıyafet, saç sakal gibi konuları atlamamalıyız. Yaz günleri de yaklaşırken ter kokularına hem adaylar hem de mülakatçılar dikkat ederlerse (roll-on, deodorant gibi) bu iş tamamdır. Son olarak da görüşme saatine 10-15 dakika önce gitmenizi tavsiye ederim.
4) Özgeçmiş: Şirkete özel özgeçmiş hazırlamanızı önerebilirim. Ayrıca hazırladığınız özgeçmişlerde yazım ve imla kurallarına dikkat etmeliyiz, içeriğe verdiğimiz önem kadar bu konuda da hassas olmalıyız.
5) Görüşme: Önceden klişe olarak adlandırdığımız sorulara hazırlık olarak gelinmeli ve mülakatçı ile göz teması kurarak, pozitif, güler yüzlü, coşkulu, kendinden emin bir şekilde mülakatı tamamlamalıyız.
6) Görüşmeyi bitirmeden önce: Pozisyon ya da şirket hakkında önceden düşündüğün ya da o an sormak istediğin soruları mülakatçıya sormaktan çekinmeyin. Açıkçası adayın soru sorması pozisyonla daha çok ilgilendiğini de ne istediğini bildiğini de gösteriyor. Bu arada sırf sormak için de soru üretmeyelim:)
Bir İş Görüşmesinin Analizi
Bu yazım 01.05.2012 tarihinde infopik.com’da yayımlanmıştır.
Yorum Yok