Title Image

Hangi İşe Uygun Olduğunuzu Kişilik Testleri Belirleyemez

Hangi İşe Uygun Olduğunuzu Kişilik Testleri Belirleyemez

             

 

 

 

 

               

 

               Türkiye’nin son modası kişilik testleri. Biliyorsunuz. “In” olmak isteyen şirketler “kişilik testi yapıp en doğru adayı seçiyoruz” diyerek pıtırcık gibi açıyor.

              Bir kaç saatinizi bu testleri almak için veriyorsunuz, ardından da sonuçlarınızı öğrenmeniz malesef mümkün olmuyor. Şimdi, bir şirketin yöneticisi hiç tanımadığı bir adayın çok özel olarak niteleyebileceğimiz “kişisel özelliklerine” pervasızca sahip olurken, sonuçları adayla paylaşmayı aklından bile geçirmiyor. Aday da zannediyor ki işe alınamama sebebi kişiliğinin “uygun” olmaması.

             Kişilik Testi aldırmadan işe almayı kabul etmeyen şirketlerin, test yaptırmaya mecbur tuttuğu adaylarla test sonuçlarını paylaşması etik bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu alamayan şirketlerin ve yönetimlerin bilinçli hareket etmediğini ve insana saygıda kusur ettiğini varsayabiliriz. Bir tek hareket bu varsayımı yaptırabilir mi diye soruyorsanız. Evet. Bir şirketin hangi anlayışa sahip olduğu, nasıl bir kültürden çalışanları tercih ettiği uygulamalarıyla ölçülür. Sürecin başında yapılan hatalar, sürecin içinin de sorunlu olduğuna işaret eder. Yani balık baştan kokar.

                Aday tarafına gelince, test sonuçlarınızı öğrenememeniz sizde büyük bir kızgınlık yaratıyor. Biliyorum. Ancak size önerim, çok da fazla takmamanız yönünde. Sebepleri şöyle:

1- Kişilik testleri kişiliğinizi net olarak veremez. Test sonuçlarını etkileyen bir dolu faktör vardır. Öyle ki, daha önce hiç kişilik testi almamış 30 aday, 2 hafta arayla yapılan aynı kişilik testini aldı. 27’sinin sonuçları bir öncekine göre farklılık gösterdi. Kişilik testlerine bel bağlamayın. Eğer mutlaka kişiliğinizle ilgili test alıp sonuçlarını öğrenmek istiyorsanız burada ki linkten hakkınızda bilmediğinizi düşündüğünüz ve öğrenmek istediklerinizi bulabilirsiniz. Kişilik testleri farkındalık yaratma açısından eğlenceli ve bilgilendiricidir. Envanteri yaptıktan sonra da burada ki linkten sonuçları okuyabilirsiniz. (hepsi ingilizcedir)

2- İşi alamamış olmanızın sebebi kişiliğinizde bir sorun olması değildir. Işe alım kararları ilk 6 saniyede verilir! Evet, yanlış duymadınız. Yani siz kişilik testini almadan önce yönetici sizi işe almak isteyip istemediğine zaten karar vermiştir. Kişilik testleri, sürecin “bunu da yaptık, konfirme ediyoruz, uygundur” dediği bir noktadır ve sürecin sonudur. Eğer işi kaptıysanız, kişilik testi sonuçlarınız iyi çıktığı için kesinlikle değildir. Endişelenmeyin.

3-Bir şirkete 20 sene önce girmiş elemanlara bugün kişilik testi yapılsaydı, kaçı sizce o kuruma uygun çıkardı? Etrafınızda ki “dinazor” diye adlandırabileceğiniz çalışanlara bir göz atın. Üstelik her insanın en güçlü yanı aynı zamanda en zayıf yanıdır. Bunu aklınızdan çıkartmayın. Mükemmel insan yoktur ve çoğunlukla “arızalı” olduğumuz kısımlar bizi gelişmeye körükler.

4-Testler (envanterler) bizlere kim olduğumuzu ya da hangi işi yapmamız gerektiğini söylemez, sadece eğilimlerimiz hakkında ipuçları verir. Bu yüzden hayatınızı ya da kariyerinizi bu testlerin sonuçlarına bağlamanızı önermem. Hiç bir test size kim olduğunuz ya da ne olmanız gerektiğini söylemez. Onu siz kendiniz bulursunuz. Yetenek sadece testler sonucu belirlenebilseydi, testlerde tavan yapan bir dolu IQ’su yüksek vatandaş bugün IQ’su ortalama olanlardan daha görünür olurdu.

 

Kendimizle barışık olmayı ne kadar fazla başarabilirsek, kişilik testlerine bakışımız o kadar rahat olur. Aynı şekilde iş görüşmelerinde daha rahat oluruz. Söylenen her sözden etkilenmediğimiz gibi, hangi şirketlerin bize uygun olmadığı kararını da daha rahat verebiliriz.

 

Kaynak: http://kariyeryolculugu.com/blog/

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
Yorum Yok

Bir Yorum Yaz