Title Image

Aday: İn Misin Cin Misin?

Aday: İn Misin Cin Misin?

aday

Epeydir yazmak istediğim bir konu vardı bugün artık ertelememeye karar verdim. Kurumların insan kaynakları e-posta adreslerine gelen özgeçmişlerin büyük çoğunluğunun konusu CV ve yine büyük çoğunluğunun içinde mesaj yok.

Sen bu kadar üşengeç iken benden nasıl bir beklenti içerisine girersin anlamıyorum. Kendinizi farklılaştırırın kısmını da geçiyorum attığın özgeçmiş ile hangi pozisyona başvuruyorsun? Çıkarımda bulunduklarım oluyor ama mesela İİBF mezunu ve deneyimsiz bir adayı ben hangi pozisyon için düşünebilirim. Ya da inşaat mühendisi bölümünden mezun biri sahada mı ofiste mi sahada ise ince işler mi kaba işler mi ofiste ise bütçe mi hakediş mi ilerleme kontrol mu hangisi? Maalesef hiçbiri! Bu şekilde ise üzgünüm hiçbirine uygun değilsin. Çok şey mi istiyorum? Paylaştığın dosyanın adına kendi adın soyadın, konuya da ad soyad/başvuru yaptığın pozisyon olsa e-posta içine de 2 cümlecik yazsan çok mu yorulursun?

İçi boş mesaj atmak da neyin nesi? İn misin cin misin? Neden seni görüşmeye davet edeyim? Sen benim yerimde olsan o şekilde başvuran kişiyi davet eder miydin? Her pazartesi mail grubuna gelen başvurulara tek tek dönüş yapıyorum ve her hafta bu kabusu yaşıyorum. Ben sen merak etme, en azından elime ulaştığına dair bilgi verirken sen neden iki cümleyi çok görüyorsun?

Bir de farklı versiyon var. Bunu hiç unutmuyorum. Adayı görüşmeye davet etmişiz, aday vazgeçiyor ve uygun olduğu düşündüğü bir arkadaşına e-posta adresimi veriyor. O kişi de başka bir arkadaşının özgeçmişini bana iletiyor. Afallıyorum ve hiçbirinde konu, detay yazmıyor çözmeye çalışıyorum…

Neyse işin özü e-posta atarken biraz da özenli davranmakta fayda var. Bunu yapan bile şu dönemde farklılaşan kişi olacak emin olun!

Aydan Çağ Aydın

aydan@aydancag.com
6 Yorum
  • ŞENGÜL KUBAT BESNİ

    28 Ocak 2014 at 16:57 Cevapla

    Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. Ne yazık ki adaylar bu konuları ihmal ediyorlar. Daha ilginci ne iş yapmak istediğini sorduğunuzda “siz neyi uygun görürseniz” şeklinde aldığınız cevaplar oluyor.

  • Aydan Çağ

    1 Şubat 2014 at 22:30 Cevapla

    Hem aday tarafında hem kurum tarafında o kadar özensiz davranış biçimleri var ki… Bize düşen de yol göstermek olacaktır.

  • Fatih YILDIZ, GMC

    16 Şubat 2014 at 20:45 Cevapla

    Abla sen şikâyeti bırak da en güzel işi yapıyorsun. Öylelerini reddedip, hayal kırıklığı yaşatmak ne büyük bir sevinçtir. 🙂
    Bazı şeyleri doğduğumuzdan sonra mecburen öğreniriz. Mecburen öğrenmediklerimizi de bir yolunu bulup öğrenmemiz herkesin faydasınadır. Boş gelip boş gitmek de neyin nesi? Hele de Türk iken? :S :S

    Yapacak çok işimiz var, biraz özen gösterelim gençler.

  • Cansu Erdoğan

    1 Şubat 2015 at 23:50 Cevapla

    Sevgili Aydan,
    Bu yazıyı 1 yıl önce yayınlamışsın, şimdi okuyorum da benim tarafta değişen hiçbir şey yok maalesef..
    Konusuz ve içeriksiz CV’ler, görüşmeye sebepsiz katılmayan ve ulaşılamayan adaylar, ilana başvurduğu halde pozisyonla ilgilenmeyen adaylar, görüşmeye özensiz gelen adaylar.. Biz İK’cıları en deli eden ve vaktimizi alan onca sorun. Düşünsek daha neler çıkar kimbilir..
    Tespitin için teşekkürler. Emeğine sağlık.
    Sevgiler.

    • Aydan Çağ Aydın

      26 Mayıs 2016 at 20:50 Cevapla

      Cansu ben de yorumunu şimdi fark ettim, bu denli gecikme için özür dilerim öncelikle.
      Benim tarafımda da hala değişen hiçbir şey yok maalesef, iki kelimeyi yan yana getirmeden iş arayan gençlerle ve profesyonellerle dolu sağım solum!

  • ENDER TOKSÖZ

    27 Mayıs 2016 at 11:28 Cevapla

    Çok doğru bir yazı olmuş. Bunlara daha fazla komik örnekler verilebilir. Mesela bikinili fotoğraflı başvuru görmüştüm.

Bir Yorum Yaz